Észak-Korea ballisztikus rakétákat lőtt ki

Külföld

Észak-Korea ballisztikus rakétákat indított hétfőn, miközben Antony Blinken amerikai külügyminiszter a szomszédos Dél-Koreában volt egy konferencián, idézte az MTI a dél-koreai hadsereget.

A szöuli közlés szerint a rövid hatótávolságú rakétákat Phenjantól délre lőtték ki keleti irányba, és mintegy 300 kilométer megtétele után a tengerbe estek. Két hónap óta ez volt az első észak-koreai rakétakísérlet. – írja a Telex.

Az akciót Kisida Fumio japán miniszterelnök is elítélte, miután a japán parti őrség is észlelte a tengerbe hullott rakétákat. A kormányfő elfogadhatatlannak minősítette Phenjannak a térség békéjét és biztonságát fenyegető „sorozatos lépéseit”, és nemzetközi eljárást sürgetett Észak-Korea ellen ENSZ-határozatok megsértése miatt, amelyek tiltják a kommunista államnak a ballisztikus technológiát alkalmazó kísérletek végrehajtását. – ismerteti a portál.

Az incidens idején az amerikai külügyminiszter Szöulban tartózkodott. Antony Blinken a demokráciát veszélyeztető folyamatokról szóló, csúcsszintű nemzetközi konferencián vesz részt a dél-koreai fővárosban.

A hétfői rakétaindításokat azonnal elítélte az amerikai külügyminisztérium szóvivője. Arra figyelmeztetett, hogy ezek a lépések veszélyt jelentenek a térség stabilitására, és felszólította Észak-Koreát, hogy térjen át a párbeszéd, a diplomáciai tárgyalások útjára.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük