Beléphetnek a NATO-ba a finnek és a svédek, az oroszok máris fenyegetőznek

Külföld

Az Ukrajna elleni orosz háború vészreakciót indított be két, eddig semlegességéről ismert északi államban. Finnország és Svédország NATO-csatlakozása belátható közelségbe került, ami rögtön kiváltotta Moszkva dühét.

Finnország akár már júniusban benyújthatja csatlakozási kérelmét a NATO-hoz, és hasonló lépésre készül Svédország is, így az Észak-atlanti Szerződés Szervezete 32 tagúvá bővülhet. A NATO külügyminisztereinek brüsszeli tanácskozásán már szóba került a két ország csatlakozása. A Guardian úgy tudja: a nagy NATO-tagországok sem ellenzik a finn csatlakozást, vagyis egyetértene azzal az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Németország, Franciaország és Törökország is. Ezzel egybehangzóan nyilatkozott Rob Bauer holland admirális, az észak-atlanti szövetség katonai bizottságának elnöke. A tengernagy szerint most már csak a két északi államon múlik, hogy belépnek-e a NATO-ba, a szervezet nem zárkózik el az új tagok felvétele elől.

Szerdán nem véletlenül találkozott egymással a svéd és a finn miniszterelnöknő. A legnagyobb finn napilap, a Helsingin Sanomat szerint tárgyalásukon arról volt szó, hogy mindkét ország önállóan hozza meg a döntését a NATO-csatlakozásról – de persze épp a stockholmi tárgyalás mutatja, hogy koordinálják a lépéseiket. Sanna Marin finn kormányfő sajtótájékoztatóján sem hangzott el nagy újdonság: megerősítette, egyik ország tagságának sem előfeltétele a másik egyetértése. Gyakorlatilag tehát azt fejezte ki, hogy a finnek nem várják meg, ha például a svédek még hezitálnának a belépési kérelemmel. Ezt a nyilatkozatot támogatta meg a finn köztársasági elnök, Sauli Niinistö is, aki szintén szerdán sürgette a finn parlament mielőbbi döntését a kérdésről, és remélte, hogy a csatlakozási kérelemről még nyár előtt megszületik a határozat Helsinkiben.

Nem biztos egyébként, hogy a finneknek várniuk kellene a svédekre, stockholmi lapértesülés szerint Magdalena Andersson svéd miniszterelnöknő is a NATO júniusi madridi értekezletére készül azzal, hogy benyújtja a csatlakozási kérelmet – a kormányfő és a szociáldemokrata kormánypárt ugyanis állítólag meghozta már a döntést erről. Andersson nem erősítette meg ezt a hírt, szerinte a döntést megfelelő időben kell meghozni, és utalt arra, hogy szeptemberben parlamenti választás lesz hazájában.

A Guardian szerint a közvélemény támogatása Svédországban és Finnországban is megduplázódott az elmúlt időben, már mai a NATO-csatlakozást illeti.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük