Rendkívüli intézkedéseket vezetnek be a fővárosban a hőség enyhítésére

közösség

A jelenleg is érvényben lévő másodfokú hőségriasztás miatt Karácsony Gergely főpolgármester utasítására a főváros cégei, vállalatai igyekeznek enyhíteni a fővárosiak és a Budapestre látogatók hőségérzetén – közölte a Főpolgármesteri Hivatal.

Mint írják, a klímaváltozás hatására Budapesten is egyre gyakoribbak és egyre hosszabbak a hőséggel sújtott időszakok, amelyek a lakosságot és a városba érkező turistákat is mind jobban megviselik. Hozzátették: ebben a helyzetben a városvezetés és a budapesti közszolgáltatók közösen keresik azokat a megoldásokat, melyekkel hozzájárulhatnak az élhető főváros megteremtéséhez és fenntartásához, a jelenleg rendelkezésre álló keretek mellett is.

A város több pontján a már meglévő ivókutak mellett idén újabb kutakat alakítottak ki, ezzel is arra ösztönözve a lakosságot, hogy palackos vizek vásárlása helyett töltsék újra kulacsaikat. A BudapestGO alkalmazásban bekapcsolható a szűrőkben az ivókút funkció, amely a városban található ivókutakat mutatja.

A Fővárosi Vízművek 56 ivókutat, 549 közutat és mobil vízosztó pontot biztosít a vízvételezésre. Továbbá a BKK is megnyitja ügyfélszolgálatait, ahol légkondicionált helyiségekben díjmentesen használhatók a vízautomaták.

A Budapesti Közművek keretében önállóan működő Főkert Kertészeti Divízió nem csupán zöldterületek fejlesztésével és fenntartásával foglalkozik, hanem a hozzá tartozó területeken található ivókutak működtetésével is. A hőségre való tekintettel valamennyi a kezelésükben lévő ivókút működését fokozottan ellenőrzik.

Kérik a lakosságot, amennyiben ennek ellenére megrongált, nem működő ivókutat találnak, azt a 06 1 700 7000-es telefonszámon, vagy az ugyfelszolgalat@fokert.hu e-mail címen jelentsék be, ezzel is segítve, hogy a hibát szakembereik mihamarabb kijavíthassák.

A Főkert által üzemeltetett ivókutak – sok egyéb érdekességgel együtt – megtalálhatóak a BP Fatár alkalmazásban, ahol ugyancsak könnyedén küldhető bejelentés a részükre.

Mindezek mellett a Budapesti Közművek keretében önállóan működő FKF Köztisztasági Divíziónál a hőségriadó elrendelését követően fokozott készenlét lépett életbe, locsolóautóik vasárnap este óta folyamatosan, kétszer tizenkétórás műszakban, műszakonként jellemzően 20-25 célgéppel, vagyis 24 órában 50 járművel locsolják a budapesti közúthálózatot.

Az új járműbeszerzéseknek köszönhetően folyamatosan növekszik a klímaberendezéssel ellátott villamosok, trolibuszok és autóbuszok száma. Ezek a nyári hőségben is megbízhatóan üzemelnek és szinte problémamentesen biztosítanak megfelelő hőmérsékletet az utasoknak és a járművezetőknek egyaránt. A klímaberendezések karbantartását műszaki szolgálataink kiemelt feladatként kezelik.

Az M3 metróvonalon a Nagyvárad tér, Lehel tér, Dózsa György út, Göncz Árpád városközpont, Forgách utca, Gyöngyösi út, Újpest-városkapu és Újpest-központ állomásokon ivókutak állnak az utazóközönség rendelkezésére. Az ivókutak működését napi szinten ellenőrzik, esetleges meghibásodás esetén a javításokat soron kívül elvégzik.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük