Árpád Úti Kórház: új, központi otthon az önellátásra képtelen hajléktalanoknak

egészség közösség Újpest

Bővíteni kell a legsúlyosabb állapotban lévő hajléktalanok számára létrehozott, speciális gondozó otthonok kapacitását, mert túl kevés az ilyen jellegű férőhely – szögezik le az előterjesztésben. Már ennek helyszínére nézve is van elképzelés: Újpesten, a korábbi Árpád Úti Kórház területén lévő épületben jöhetne létre egy 150 fő ellátásra alkalmas hajléktalanotthon. Azok kerülnének ide, akik koruk, egészségi vagy mentális állapotuk miatt nem képesek az önellátásra, illetve tartós ápolásra szorulnak – írja a hvg.hu.

Az új otthont a főváros hajléktalanellátó szervezetének, a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) javaslata alapján hoznák létre, pontos adataik vannak arról, hogy az utcán élő emberek egyre nagyobb része tartós gondozásra szorul. Közülük egyre több embernek az „egészségügyi, szociális, mentális állapota visszafordíthatatlanul károsodott, és ebből fakadóan a többségi társadalomba való visszailleszkedésük, és az önálló életvitelre való felkészítésük nem megvalósítható” – olvasható a javaslatban. Ezzel összefügg, hogy az adatok alapján a fedél nélkül élők átlagos életkora is folyamatos emelkedést mutat, jelenleg az átlagos életkoruk már eléri az 52,5 évet. És ahogy idősödnek, illetve egyre több évet töltenek az utcán, egyre reménytelenebb visszailleszkedésük a társadalomba, vagy visszavezetésük a munkába.

Óriási problémát jelent, hogy jelenleg ezek az önellátásra valamiért képtelen otthontalanok is ugyanúgy a melegedőkön, éjjeli menedékhelyeken, illetve átmeneti szállásokon kötnek ki, ahol nincsenek felkészülve a megfelelő ellátásukra. Mivel viszont a tartós gondozásukra alkalmas otthon kevés van, ezek a helyek mégis kénytelenek befogadni őket, csakhogy folyamatosan küzdenek ezzel a lehetetlen helyzettel.

150 hajléktalan élne az újpesti otthonban

Most országosan mindössze 446 férőhely van ezeknek a legsúlyosabb állapotban lévő emberek számára, az Újpesten kialakítandó új, nagy otthonban viszont rögtön további 150 ember tartós ellátása oldódna meg. A helyszínnek kinézett, korábbi Árpád Úti Kórház területén lévő ingatlan az előterjesztés szerint megfelelő, így „minimális forrásigény bevonásával, rövid határidőn belül” alkalmassá tehető, hogy hajléktalanotthonként megnyissák. A teljes felújítás a BMSZKI számításai szerint kis kerekítéssel 212 millió forintba kerülne, majd további 59 millió forintból vennék meg a szükséges berendezéseket, felszereléseket.

A beruházás teljes becsült költsége így összesen 270,9 millió forint, az otthon fenntartása pedig évente 97,7 millió forintba kerülne. Utóbbi szám a minden egyes befogadott hajléktalan után, fejenként adott 650 ezer forintos állami támogatásból jön ki, ezt szorozták be a 150 férőhellyel.

A kétemeletes épületet jelenleg az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) kezeli, de már velük is egyeztettek, és egy héten belül készek átadni a Fővárosi Vagyonkezelőnek, amint megvan a pénz az átalakításra – vagyis a tartós otthon ötlete is hamar megvalósulhat.

 

 

Forrás: hvg

Címke:

2 thoughts on “Árpád Úti Kórház: új, központi otthon az önellátásra képtelen hajléktalanoknak

  1. Visszajelzés: Újpesti Hírmondó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük