
Még drágább lesz a bejgli
Idén még drágább lesz a bejgli, ugyanis folyamatosan emelkedik az alapanyagok ára.
Még mindig a diák és a mákos bejgli a legnépszerűbb, azonban jobb, ha azzal számol idén mindenki, hogy mélyebben a zsebében kell nyúlnia, ha az ünnepi asztalon szeretné látni a finom süteményt. Most egy fél kilogrammos rúd 2300-2500 forintba kerül, ám az árakat a minőség is befolyásolja – derül ki a Tények riportjából, amit az Index szemlézett.
Laczik Dénesné, a Kerekcipó Kft. ügyvezetője azt mondta, érdemesebb kis pékségből rendelni, mert ott valóban kézműves termékekhez lehet hozzájutni, sőt, ott vajjal készítik a finomságot, nem pedig margarinnal. Szerinte az is árdrágító tényező, hogy minden terméket kézzel, egyesével gyártanak, és nem pedig futószalagon megy a termelés.
Az alapanyagok drágulása mellett az energiaárak növekedése és a diótermés minősége és mennyisége is hozzájárul a sütemény árának növekedéséhez. A dió kilója idén 2000 forint, nagykereskedelmi áron 1200 forintért vásárolható meg a csonthéjas gyümölcs.
A pékségek és a cukrászatok idén is arra számítanak, hogy az áremelkedés ellenére sokan vesznek bejglit karácsonyra főként azért, mert a legtöbb család évente csak egyszer eszi ezt a finomságot.