Vlagyimir Putyin: Hiba volt 1956-ban tankokat küldeni Magyarországra

közélet

Vlagyimir Putyint arról kérdezték a Keleti Gazdasági Fórum plenáris ülésén, hogy Oroszországot gyarmatosító hatalomnak tekintik-e, amiért Moszkva 1956-ban Budapestre, 1968-ban pedig Prágába küldött tankokat. Az orosz elnök kijelentette, hogy a Szovjetunió annak idején hibát követett el, és meglátása szerint nem helyes olyan külpolitikai lépéseket tenni, amelyek sértik más népek érdekeit.

Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette, hogy hibás döntést hozott a Szovjetunió a hidegháború idején, amikor tankokat küldött Magyarországra és Csehszlovákiába a tömeges tüntetések leverésére.

Hiba volt

– mondta Putyin, amikor arról kérdezték, hogy Oroszországot gyarmatosító hatalomnak tekintik-e, amiért Moszkva 1956-ban Budapestre, 1968-ban pedig Prágába küldött tankokat.

Nem helyes olyan külpolitikai lépéseket tenni, amelyek sértik más népek érdekeit

– tette hozzá az orosz elnök, aki 2022 elején lerohanta Ukrajnát, ezzel a második világháború óta a legnagyobb szárazföldi konfliktust kirobbantva.

Putyin szerint az Egyesült Államok ugyanazokat a hibákat követi el, mint a Szovjetunió. Szerinte Washingtonnak „nincsenek barátai, csak érdekei”. A Reuters cikke emlékeztet rá, hogy az 1956-os magyar felkelést szovjet tankok és csapatok verték le. A harcokban legalább 2600 magyar és 600 szovjet katona vesztette életét.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük