Vége az Éger-korszaknak, Kincses Gyula az orvosi kamara elnöke

egészség közélet

Kincses Gyulát választották elnökének a Magyar Orvosi Kamara (MOK) szombati tisztújító nagygyűlésén, Éger István 16 év után távozik a posztról. Kincses az Újratervezés (Út) nevű orvoscsoport jelöltjeként aratott nagyarányú győzelmet. A szombati tisztújításon alelnököknek választották Lénárd Ritát és Álmos Péter, mind a ketten az Újratervezés tagjai. A fogorvosi alelnök Nagy Ákos lett, ő volt az őszi fogorvossztrájk főszervezője. 

Kincses Gyula 202 szavazatot, Éger István 120-at kapott.

Szeptemberben vált hivatalossá, hogy az Újratervezés Kincses Gyulát indítja Éger Istvánnal szemben az elvökválasztáson. Kincses győzelme nem nevezhető váratlannak, mert már néhány éve érezhető az orvostársadalom egy jelentős részénél az elégedetlenkedés és a változásra való igény. Az Újratervezés színre lépése előtt is sok kritika érte Éger Istvánt, többek között a magas fizetésével és a kamarai tagsági díjjal kapcsolatban. Sok orvos azért is elégedetlenkedett, mert bár a MOK folyamatosan tárgyalt a kormánnyal, áttörést nem sikerült elérnie.

Az elégedetlenség mértékét jól mutatja az is, hogy a kétnapos elnökválasztás pénteki nyitónapján Éger István elnöki beszámolóját a küldöttek elutasították – számolt be a 16 év alatt soha elő nem forduló esetről a 168 Óra. 

Kincses Gyula életrajza szerint 1976-ban szerezte meg általános orvosi diplomáját a Debreceni Orvostudományi Egyetemen. Négy évvel később már fül-orr-gége szakorvos. 1989 a Debreceni Orvostudományi Egyetemen Informatikai Laboratóriumának vezetője és alapító tagja a Magyar Egészségügyi Informatikai Társaságnak, 1991-től alapító tagja a Magyar Népegészségügyi Társaságnak, később pedig a Magyar Egészségügyi Telematikai Társaságnak is (2002). 1990 és 1994 között országgyűlési képviselő (MDF) és az Egészségügyi Rendszerváltozást Koordináló Bizottság elnöke. Nevéhez fűződik a jelenlegi alapellátási rendszer kidolgozása és a DRG elvű kórház-finanszírozás bevezetésének koordinálása. 1998-ig a GYÓGYINFOK igazgatóhelyettese, majd 1998-2000 között a Miniszterelnöki Hivatal, Kormányzati Stratégiai Elemző Központ kormány-főtanácsadója. 2001-től 2010 augusztusáig az Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet és jogelődje főigazgatójaként tevékenykedik. 2007 októberétől 2008 májusáig az Egészségügyi Minisztérium államtitkára. 2010 után több egyetem vendégoktatójaként és tanácsadóként dolgozik. Kiemelt kutatási területe a magánegészségügy hatásainak elemzése.

Az új elnök a Magyar Hangnak adta első interjúját, amelyet itt lehet elolvasni.

Forrás: MTI, 24.hu, magyarhang.org, Fotók: 24.hu, magyarhang.org (Kleb Attila)

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük