Népszava: nem szerepel a parlament őszi programjában a svéd NATO-csatlakozás

közélet

Szeptember 25-én kezdődik a parlament őszi ülésszaka. A Népszava úgy tudja, hogy egyelőre 18 törvényjavaslat szerepel a programban, de a svéd NATO-csatlakozás ratifikálása nincs közöttük.

A képviselők többek között közlekedési törvényekről, az erdőbirtokosság megújításáról, munkavédelmi kérdésekről, a polgárőrség fejlesztéséről tárgyalnak és szavaznak, de az előzetes tervek szerint módosítják majd a közjegyzőkről és az igazságügyi szakértőkről szóló törvényeket is. Több, jellemzően gazdasági témájú javaslat is született, az EU-irányelveknek megfelelő jogharmonizációs céllal.

A Népszava úgy tudja, hogy azért nem szerepel még a tárgyalandó javaslatok között a svéd csatlakozásról szóló javaslat, mert a tervezett programot még az előtt nyújtotta be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, hogy lezárult volna a parlament nyári, rendkívüli ülésszaka. Ebben az időszakban ugyanis akár napirendre is kerülhetett volna a tavaly nyár óta halogatott döntés.

Júliusban az ellenzéki képviselők rendkívüli parlamenti ülésnapon akarták jóváhagyni a svéd csatlakozást, ám a kormánypárti frakciók képviselői nem jelentek meg. Az ülés ennek megfelelően határozatképtelennek bizonyult.

Az ukrajnai háború után Finnország Svédországgal együtt kérte a felvételét az euroatlanti katonai szövetségbe 2022. május 18-án. A NATO gyorsan szerette volna a bővítést lezárni, ezért a hivatalos társulási szerződést már július 5-én aláírták mindkét országgal. Ahhoz azonban, hogy a két ország csatlakozhasson, minden NATO-tagországnak ratifikálnia kell a lépést. Március végén a finn NATO-csatlakozást, mindössze pár nap eltéréssel Ankara és Budapest is jóváhagyta, a svédek felvételét viszont továbbra sem.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük