Negyedszer is Hanti Vilmos lett a nemzetközi antifasiszta szövetség elnöke

közélet

Ismét terjed a sötétség. És ez a mondat nem egy divatos fantasy-regényből származik, hanem a valóság igencsak pontos leírása. Olyan eszmék ütötték fel fejüket, amelyekről azt hittük, a világhábororúk vérzivatara után már magunk mögött hagytuk. 

De nem.

Visszatértek, akár a kanyaró, s egyre több embert fertőznek meg.

Kamaszkoromban az antifasizmus poros fogalomnak tűnt. A szélmalmot akarták volna szörnynek látni, é legyőzni. Azót a kiderült, hogy itt nem szélmalmokról, hanem valóságos szörnyekről, valóságos veszélyekről van szó. Salvini, Geert Wilders, a már süllyesztőbe került Stache a politikailag még nagyon is aktív Orbán Viktor – akinek kimondottan a 30-as évek, már akkor is elmaradottnak számító magyar politikai berendezkedése a példaképe –, ezeknek a politikusoknak az idejében az ordas eszmék ismét felütötték a fejüket, és törtélemoktattatás elsenyvesztésével egyre több emberre képesek hatni a maguk múlthamísító, leegyszerűsítő és bűnbakkereső üzeneteivel.

A FIR (Fédération Internationale des Resistants) Európa és a világ legnagyobb antifasiszta és antináci szervezetit tömöríti. és 2011 óta a magyar Hanti Vilmos az elnöke, aki egyben a magyarországi tagszervezet, a MEASZ (Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége) elnöke is. Az erős antifasiszta hagyományokkal bíró Reggió Emiliában – erről egy másik cikkben bővebben írunk majd – tartotta tisztújító kongresszusát a FIR, amely negyedszerre is – egyhangólag és kihívó nélkül – Hanti Vilmost választotta meg a FIR elnökének. Az eseményen részt vett Reggio Emilia polgármestere, Lucca Vecchi is, aki a városban megszülett olasz trikolór egy példányát ajándékozta a FIR-nek.

– Sokszínűek vagyunk, és az antifasizmus már rég nem kommunista hagyomány. Tagjaink a politikai paletta minden színét képviselik, hiszen nem az ideológia, hanem a humanizmus köt minket össze. 

Aki antifasiszta és náciellenes, az humanista, bármilyen politikai nézetet valljon is. Az erősödős náci és fasiszta eszmékkel szemben minden demokratikus politikai erőnek fel kell lépnie, hiszen a fasiszták és a nácik mindenkit megsemmisítendő ellenfélnek tekintenek, akik nincsenek velük – mondta megválasztása után Hanti Vilmos.

A régi-új elnök hozzátette: – Ha mindegyikünk csak egy-egy kis lépést teszünk a náci eszmék ellen, meg tudjuk akadályozni, hogy Európa újra vérbe boruljon.

A humanizmus kössön össze minket, és mindenkinek csak annyit tudok üzenni: nem vagytok egyedül!

Ulrich Schneider, aki 16 éve a FIR főtitkára, így nyilatkozott Hanti Vilmos megválasztásáról: – Évtizedes, komoly aktivista tevékenyég állt mögötte, amelyet szüntelenül folytatott, mindegy, épp milyen beállítottságú kormány volt hazájában hatalmon. Személyisége hiteles és integráló, képes az embereket a humanizmus, és nem a politikai meggyőződésük szerint beszervezni az antifasiszta, náciellenes mozgalomba, amelyre Európában, de világszerte is egyre nagyobb szükség van. Hiteles személyisége, sok évtizedes antifasiszta múltja és nyitott, befogadó nézetei alkalmassá teszik őt arra, hogy egyaránt kivívja a különböző politikai nézeteket vallót tiszteletét.

A kongresszus során nyitották meg Hanti Vilmos fotókiállítását a kongresszusnak helyet adó szállodának, mert politikai-mozgalmár tevékenysége mellett újabban kiderült, hogy remek fotós is.

Forrás és fotók: M. L., Újpesti Hírmondó

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük