Merkely Béla újabb öt évig lehet a Semmelweis Egyetem rektora

közélet

Merkely Béla lesz a Semmelweis Egyetem rektora a következő öt évben is, a kinevezést Novák Katalin köztársasági elnöktől vehette át május 9-én a Sándor-palotában. Az egyetem szenátusa 2023. január 26-i ülésén választotta rektorjelöltnek – 36:8 arányban – a Széchenyi-díjas orvost.

Merkely Béla első rektori ciklusa 2023. június 30-án jár le. A Nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény (Nftv.) értelmében a rektorjelölt személyéről szóló javaslatot a Szenátus döntése nyomán az egyetem elküldte a fenntartónak. A rektori megbízásra vonatkozó javaslatot a Nemzeti Egészségügyi és Orvosképzésért Alapítvány vezetője a Kulturális és Innovációs Minisztérium útján továbbította Novák Katalin köztársasági elnöknek, aki 2023. július 1-jével ötéves időtartamra bízta meg az egyetem vezetőjét.

Dr. Merkely Béla első rektori ciklusának legjelentősebb eredményeként tekint az orvos- és egészségtudományi kurrikulum megújítására, és annak gyakorlatba történő bevezetésére, amelynek hatására tovább erősödött a gyakorlati, betegágy melletti oktatás szerepe.

A Times Higher Education (THE) világrangsora szerint a Semmelweis a világ 250 legjobb egyeteme között van, így a világ 28 ezer egyeteme közül az első 1%-ban szerepel.

Második rektori ciklusának legfőbb törekvése a megkezdett munka folytatása lesz – olvasható az egyetem honlapján. A cél, hogy a Semmelweis Egyetem a közép-európai régió első számú orvos- és egészségtudományi képzőhelye legyen, továbbá 2030-ra a világ legjobb száz egyeteme, valamint Európa öt legjobb gyógyító felsőoktatási intézménye közé kerüljön.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük