Lebukott a kormány: visszaéltek a választók személyes adataival egy jogvédő szervezet szerint

közélet

A Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet jelentése szerint a kormány visszaélt a személyes adatokkal a 2022-es országos választási kampány során, de az ellenzéki pártoknál is találtak problémákat. 

A jogvédő szervezet csütörtökön közzétett jelentése szerint a kormány a Fidesz kampányüzeneteinek terjesztésére újrahasznosította azokat az adatokat, amelyeket a különféle szolgáltatásokért folyamodó emberekről gyűjtött. A HRW megállapította, hogy a kormányzati és a kormánypárti erőforrások között elmosódtak a határok. Emellett pedig a kulcsfontosságú intézményeket is elfoglalta a kormány, amely a Fidesz számára előnyös törvények szelektív végrehajtásához vezetett. 

„Azzal, hogy a közszolgáltatásokhoz való hozzáférés érdekében gyűjtött személyes adatokat az emberek politikai kampányüzenetekkel való bombázására használták fel, elárulták a bizalmat és visszaéltek a hatalmukkal” –  mondta Deborah Brown, a HRW vezető technológiai kutatója.

A szervezet szerint például a koronavírus elleni oltás regisztrációjakor megadott adatok is használta a Fidesz, az ott megadott elérhetőségekre üzeneteket, leveleket küldtek. De a kampányüzenetek terjesztéséhez felhasználták azoknak az adatait is, akik adókedvezményt igényeltek, vagy kötelező kamarai tagságra jelentkeztek. 

A HRW több interjút is készített olyanokkal, akik nem gondolták, hogy a vakcina weboldalán történő regisztrációval beleegyeztek más kormányzati kommunikáció fogadásába, és felháborította őket a regisztrációs adatok politikai és választási kampányra való felhasználása. Úgy érezték, hogy a kormány kihasználta őket a világjárvány különösen kiszolgáltatott időszakában – írja a 24.hu.

De az ellenzéki pártoknál is találtak problémákat. A HRW megállapítása szerint náluk nem volt átlátható a személyes adatok feldolgozása, ami a magánélet sérelmének kockázatával járt. 

A szervezet november 14-én, levélben kereste a magyar kormány képviselőit, hogy kommentálják a jelentés megállapításait, ám ez idáig még nem kaptak választ.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük