A magyarok mindössze öt százaléka gondolja úgy, hogy az ország számára hasznos a svéd NATO-csatlakozás halogatása

közélet

A magyarok mindössze öt százaléka gondolja úgy, hogy az ország számára hasznos a svéd NATO-csatlakozás halogatása – derül ki az Opinio Institute reprezentatív felméréséből, amit a cég a 16 és 59 év közötti, okostelefonnal rendelkező magyarok körében végzett el.

A felmérés főbb megállapításai az alábbiak:

  • A magyar lakosság 57 százaléka – különösen a férfiak és az idősebb korosztály – rendszeresen tájékozódik a fontosabb nemzetközi hírekről.
  • A megkérdezettek mindössze 18 százalékáról mondható el, hogy egyáltalán nem követi a nemzetközi politikai eseményeket.
  • A tájékozott tábor 42 százaléka gondolja egyértelműen hibás döntésnek, hogy a parlament halogatja a svéd NATO-csatlakozás ratifikálását.
  • Mindössze 12 százalék gondolja úgy, hogy a késleltetés pozitív lépés, ám ennek a tábornak is csak kevesebb mint a fele látja úgy, hogy ez végső soron használt az ország nemzetközi megítélésének.
  • A svéd NATO-tagságot mindössze a megkérdezettek 7 százaléka ellenzi, 41 százaléka feltétel nélkül, 24 százaléka bizonyos feltételekkel támogatja.
  • Az emberek tagfelvételről alkotott álláspontját leginkább a nemzetközi biztonsági környezet (40%), az ország érdekei (35%) és az EU álláspontja (31%) befolyásolja a felmérés szerint.

A kormánypárt sopronbánfalvai ülése miatt határozatképtelen volt a hétfőre az ellenzék által összehívott rendkívüli parlamenti ülés, amire több NATO-tagállam nagykövete is eljött. David Pressman, az USA budapesti nagykövete elmondta, a miniszterelnök ígéretet tett: sürgetni fogja az Országgyűlést, hogy a lehető legrövidebb időn belül cselekedjen. A mai nap pont egy ilyen lehetőség volt.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük