A Budaházy-ügy megosztotta a Fidesz-tábort

közélet

A megkérdezettek bő háromnegyede hallott róla, de csak ötödük tartja helyesnek, hogy Ferenc pápa látogatás alkalmából Novák Katalin kegyelmet adott a terrorizmus miatt elítélt Budaházy Györgynek – derül ki a Publicus Intézet Népszavának készített felméréséből. Azt 54 százalék tartja normálisnak, hogy a jog módot ad elnöki kegyelemre, de Budaházy ügye megosztotta a közvéleményt, 75 százalék mondta azt, hogy eesetében annak nem lett volna helye.

A kormánypártiak is kritikusabbak voltak, csak 41 százalékuk értett egyet Novák Katalin döntésével. Azt az ellenzékiek öt, a bizonytalanok nyolc százaléka támogatta. Főleg a szakmunkások (31%) és a 30-60 év közöttiek szimpatizáltak az elnök döntéssel, az a legkevésbé a diplomásoknak, a 30 év alattiaknak volt elfogadható.

Budaházy Györgyről a megkérdezettek fele úgy gondolta: jogosan ítélték el, bűnös volt. Egyötödük szerint politikai okokból került rács mögé.
A Fidesz-tábor hívei közül ugyanakkor másfélszer többen gondolták ártatlannak, mint bűnösnek, míg az ellenzékieknél hatszor kevesebben tartották politikai elítéltnek, mint ahányan terroristának. A bűnösség, mint elítélési ok a kor előrehaladtával egyre nőtt, és minél magasabb iskolai végzettséggel rendelkeztek a válaszadók, annál kevésbé hittek benne, hogy a terrorizmus csak politika vád volt.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük