185 millió forint közpénz ment el a KDNP-s képviselő gombaüzemére, ami fel sem épült

közélet

A magyar állam 185 millió forintot fizetett ki egy KDNP-s politikus gombatermesztő üzemére Csákváron, amire 277 milliós uniós támogatást nyert el 2019-ben. A működő üzem helyén egy félbehagyott csarnok áll, holott január a végső határidő, ameddig a politikusnak el kéne számolnia az EU-s pénzzel.

185 millió forintot fizetett ki a magyar állam egy KDNP-s képviselő gombatermesztő üzemére, ami két és fél év alatt sem épült fel, holott a munkát már 2021 márciusában be kellett volna fejezni – írja a 24.hu.

A lap szerint 2020-ban, uniós támogatásból épült volna gombatermesztő üzem a Fejér megyei Csákváron. Zolnai Sándor helyi KDNP-s önkormányzati képviselőnek januárig kellene elszámolnia 277 millió forint uniós pénzzel, miközben működő üzem helyett csak egy félbehagyott csarnok áll leendő gombaüzem területén.

A 24.hu szerint Zolnai – aki 2014 óta képviselő a településen – a fejlesztésre még őstermelőként pályázott 2017-ben. A 277 milliós támogatást 2019-ben nyerte el, a pályázat megvalósítását azonban már egyéni vállalkozóként kezdte el.

Zolnai egyben az önkormányzat pénzügyi és jogi bizottságának elnöki posztját is betölti, aminek azért van jelentősége, mert 2020 szeptemberében a képviselő-testület egy rendeletmódosítással mezőgazdasági üzemi területté minősítette át a képviselő 1,4 hektáros külterületi ingatlanját, ahol az építkezés elkezdődött, és amely addig mezőgazdasági művelési övezetbe tartozott.

A magyar államnak eddig 185 millió forintjába került az azóta is befejezetlen beruházás.

Zolnai a lap megkeresésére elmondta, a kivitelezővel támadt elszámolási vita áll az építkezés leállítása mögött, ám a részletekről egy folyamatban lévő polgári peres eljárásra hivatkozva nem árult el többet. A KDNP-s politikus azt mondta: a gombaüzemmel kapcsolatos elszámolás végső határideje a legutóbbi határidő-módosítás szerint 2024. január, és bízik abban, hogy az új kivitelezővel addigra sikerül befejezni a projektet.

Nyitókép: Hadházy Ákos / Facebook

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük