Döntött a kormány: rosszul járnak a villannyal fűtők

Kormány

Az RTL hétfő esti híradójából kiderült: hiába ígérték meg a nyáron, mégsem nem kapnak kedvezményes villanykvótát azok a háztartások, amelyek nem használnak gázt, hanem a fűtést és a meleg vizet is villannyal oldják meg. Vagyis hiába használ valaki kizárólag villanyt, ugyanúgy 210 kilowattóra lesz a havi kvótája, mint azoknak, akik gázzal fűtenek.

A televíziónak egy egyedül élő pécsi nyugdíjas nyilatkozott, aki elmondta: gázt nem használ, csak áramot, amiért mostantól az eddigi átalány másfélszeresét kell fizetnie a nyugdíjából. Kénytelen volt újra elmenni dolgozni azért, hogy ki tudja fizetni a rezsiszámlát.

Július közepén még Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára ígért plusztámogatást azoknak, akik jellemzően árammal fűtenek és csak nagyon kevés gázt használnak.

„Pillanatnyilag ennyire vagyunk képesek” – mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, majd hozzátette: ahhoz képest, hogy nem Magyarország Európa leggazdagabb állama, kiemelkedően mi adjunk a legnagyobb rezsitámogatást.

Az RTL ugyanakkor megszólaltatott Nyugat-Európában élő, magyar családokat, akik komoly állami támogatásról számoltak be. Egy Bajorországban, Vilshofenben élő, négyfős család azt mondta a televíziónak: a múlt hónapban fejenként 300 eurónyi, tehát összesen 1200 eurónyi, mai banki középárfolyamon számolva közel 500 ezer forintos rezsitámogatás kaptak a német államtól. Egy Angliában élő fiatalember azt mondta a Híradónak: októbertől havonta 66 fontot, közel 32 ezer forint támogatás ad az állam minden egyes háztartásnak az országban – idézi a Forbes.hu.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük