Alföldi Róbert: „Az államnak kötelessége támogatni a kultúrát”

interjú

Alföldi Róbert álláspontot foglalt azzal kapcsolatban, mi a feladata az államnak a kultúrát tekintve, valamint az ismert embereknek a véleménynyilvánítás kérdésében.

Alföldi Róbert egy időben gyakran szólalt fel a társadalmi kérdésekkel kapcsolatban, illetve osztotta meg nyíltan a véleményét arról, ami az országban történik. Az utóbbi időben viszont már háttérbe vonult, főként a színházi feladataira koncentrál, de néha-néha megszólal a számára fontosnak ítélt témák kapcsán.

Így tett ezúttal is, és elmondta, hogy Magyarországon szerinte mindig meg kell szerezni az emberek bizalmát. Mindegy, hogy addig mi mindent csinált az illető, amikor belekezd egy új munkába, nulláról kell meggyőznie mindenkit. A színművész úgy látja, külföldön ez fordítva van: ott el lehet veszíteni a bizalmat. Kitért többek között arra is, mit gondol a nagy népszerűségnek örvendő Azahriahról:

Én most nagyon felfigyeltem az iszonyúan fiatal, de pofátlanul tehetséges és képzett Azahriah nevű zenészfiúra. Elképesztően hitelesen beszél a világáról, a jelenéről, a problémáiról. Mi más dolga van egy művésznek? – dicsérte a fiút a rendező, majd a kultúrára rátérve szóba hozta, szerinte mi a feladata az államnak.

A mindenkori államnak kötelessége támogatni a kultúrát – megjegyzem, az állampolgárok adójából, azokéból is, akik nem az adott hatalomra szavaztak– ecsetelte a Forbes Magazinnak, végül megemlítette, milyen ismert emberként élni.

„Ha szerencséd van, és értelmiségiként létezhetsz az országodban, és azt csinálhatod, amit szeretsz, akkor kutya kötelességed foglalkozni a környezeteddel. Ha ismert ember vagy, még nagyobb a felelősséged, mert több lehetőséged van megszólalni, sőt felszólalni az igazságtalanságok, hazugságok, méltánytalanságok ellen” – emelte ki Alföldi, aki egyébként kijelentette: a legutóbbi választások óta visszavonult a közélettől, mert nem látja értelmét.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük