Súlyos válság vár a hazai építőiparra, de a NER-cégeknek lesz munkájuk

gazdaság

Az állam csaknem 3 ezer milliárd forint értékű beruházást függesztett fel.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (Évosz) friss összegzése szerint az építőipar megrendelésállománya nyáron 30 százalékkal marad el a tavalyi hasonló időszakétól. A kivitelezési szerződések terén már 37 százalékos az elmaradás, írja a Népszava.

A lap emlékeztet rá: az állam az idei évre közel 3 ezer milliárd forint értékű beruházás megvalósítását függesztette fel.

Mint írják, a lakásépítés és -felújítás területén a visszaesés mértéke elérheti az 50 százalékot is. Az általános drágulás, az infláció és a hitelfelvétel ellehetetlenülése mellett az is közrejátszik ebben, hogy a kormány januártól városi környezetben gyakorlatilag leállítja a családtámogatásoknak az ingatlanvásárlásokhoz kötődő juttatásait.

Vidéken szinte teljesen leálltak a társasház-építkezések, a folyamatban lévők esetében pedig akár 30-40 százalékkal emelkedtek a korábban szerződésekben rögzített árak, nyilatkozta a Népszavának egy szakember.

Ugyanakkor a NER-közeli cégeknek nem okoz gondot munkát találni, mondta el a lap egyik forrása. A megcsappant állami megrendelések helyett most azokon a nagy zöldmezős beruházásokon dolgoznak, amelyek kivitelezését az elmúlt hónapokban jelentették be. 

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük