Orosz-ukrán háború: esik a forint, zuhannak a tőzsdék, egekben az olajár

gazdaság kultúra

A geopolitikai konfliktus azonnal éreztette hatását a tőzsdepiacokon.

A háború hírére a forint azonnal gyengülni kezdett az euróval szemben: Vlagyimir Putyin hajnali 4-kor tett bejelentése előtt még 361,1 volt a kurzus, de reggel 6:30-kor már a 364,134-es szinten állt a magyar deviza. Mint ismert, az orosz elnök bejelentette, hogy dematerizálja Ukrajnát, ami az ország megtámadását jelenti. Hajnalban Ukrajna-szerte orosz támadásokról számolnak be. 

Az S&P 500 és a Nasdaq 100 határidős kereskedésen kívüli jegyzései körülbelül 2 százalékot estek reggel fél 7-ig. Az európai határidős ügyletek mintegy 3,5 százalékos zuhanásban voltak, az ázsiai-csendes-óceáni részvényindex pedig 2020 óta a legalacsonyabb szintre esett. A moszkvai tőzsdén leállt a rubel, a részvények és a határidős ügyletek kereskedése.

A nyersolaj az orosz energiaexportot fenyegető lehetséges kockázatok miatt emelkedett, a Brent hordónként 100 dollár fölé drágult. A biztonságosabb befektetésekbe való menekülés miatt a 10 éves amerikai kincstárjegy hozama 1,90 százalék alá esett. Az arany 2021 eleje óta a legmagasabb szintre emelkedett. A dollár és a jen megugrott, míg az euró és a nyersanyaghoz kötődő devizák visszaszorultak – írja a Bloomberg.

Az olajár további emelkedése tovább növeli az inflációs kockázatokat a világgazdaságban. Valamint az élelmiszerárak is elszabadulhatnak, miután Oroszország és Ukrajna a világ egyik legnagyobb gabona-, kukorica- és napraforgóolaj-exportőrei. Ezek a termények már február elejéig 30-40 százalékkal drágábbak voltak, mint 2021-ben.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük