7,4 százalékkal drágult az élet novemberben

gazdaság

Megjött az inflációs csúcsszám, novemberben 7,4 százalékkal nőttek a fogyasztói árak, majdnem másfél évtizedes csúcsot beállítva. Több élelmiszerkategória ötödével drágult, az üzemanyagért majdnem 38 százalékkal kellett többet fizetni.

Novemberben a fogyasztói árak átlagosan 7,4 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Utoljára 2007. decemberben volt legalább ekkora az infláció Magyarországon.

Az adat valamelyest magasabb a várakozásoknál, azonban így is összhangban van a jegybanki prognózissal, miszerint novemberben lesz a mostani inflációs trend tetőpontja 7 százalék feletti méréssel.

A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 0,7 százalékkal nőttek. Az elmúlt egy évben az üzemanyagok, illetve a szeszes italok, dohányáruk ára emelkedett a legnagyobb mértékben, de így is több termék és szolgáltatási körben talált legalább kétszámjegyű növekedést a KSH.

Éves összevetésben:

  • Az élelmiszerek ára 6,0, ezen belül az étolajé 26,9, a liszté 20,2, a margariné 19,5, a kenyéré 12,1, a péksüteményeké 11,3, a munkahelyi étkezésé 10,5, a baromfihúsé 9,0, az éttermi étkezésé 8,8 százalékkal emelkedett.
  • A járműüzemanyagok ára 37,7 százalékkal nőtt.
  • A lakásjavító és -karbantartó cikkeké 14,2 százalékkal lett magasabb.
  • A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 11,0, ezen belül a dohányáruk 16,8 százalékkal drágultak.
  • A tartós fogyasztási cikkekért 6,6, ezen belül a konyha- és egyéb bútorokért 14,7, a szobabútorokért 13,2, a televíziókért 8,5, az új személygépkocsikért 7,1 százalékkal kellett többet fizetni.
  • A szolgáltatások díja 4,6 százalékkal emelkedett, ezen belül a lakásjavítás és -karbantartás 14,5, a járműjavítás és -karbantartás 9,1 százalékkal került többe.

Októberhez viszonyítva:

  • A fogyasztói árak átlagosan 0,7 százalékkal nőttek. Az élelmiszerek 0,8, ezen belül a liszt 7,4, a péksütemények 4,3, a kenyér 4,0, a sajt 3,1, a cukor 1,9, a száraztészta 1,7, a tojás 1,5 százalékkal drágább, a szalámi, szárazkolbász, sonka 1,0 százalékkal olcsóbb lett. A ruházkodási cikkek ára 1,2, a járműüzemanyagoké 2,0, a tűzifáé 2,3 százalékkal nőtt. A tartós fogyasztási cikkek 1,2, ezen belül a konyha- és egyéb bútorok 2,3, a használt személygépkocsik 2,1, a televíziók 1,9 százalékkal drágultak.

Így idén január-novemberben tartó időszakában a fogyasztói árak az összes háztartást figyelembe véve átlagosan 4,9, a nyugdíjas háztartások körében 4,4 százalékkal emelkedtek.

A Magyar Nemzeti Bank idén 5 százalék körüli éves inflációt vár, ami jóval felette van a 3 százalékos középtávú célnak.

Forrás: KSH/napi.hu

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük