30 milliárddal nőtt a kórházak adóssága

gazdaság

Egy hónap alatt mintegy 30 milliárd forinttal nőtt a kórházak kifizetetlen számláinak összege, ami így február végén elérhette a 110 milliárd forintot.

Magyar Államkincstár (MÁK) friss adatai szerint február végén a kórházak 88,4 milliárd forint adósságot görgettek maguk előtt. Ebben a számban nem szerepel a négy modellváltó orvosegyetem tartozása, utóbbi intézmények február végén 18,7 milliárd forintot görgetettek maguk előtt. Vagyis február végén a kórházak kifizetetlen számláinak a végösszege elérhette a 110 milliárd forintot is. Egy hónap alatt ez csaknem 30 milliárd forint emelkedést jelent – írja az economx.

„A kórházi leállások 10-15 százalékában az eszközhiány áll” – közölte az Egészségügyi Technológiai és Orvostechnikai Szállítók Egyesületének elnöke. Rádai Tamás szerint ez csak akkor fog javulni, ha rendezik az intézmények az adósságaikat.

Az adós intézmények száma tárgyhóban 258, ebből kizárólag 30 nap alatti tartozással 98 intézmény rendelkezik. Például a Honvédkórházban januárról februárra egy milliárd forinttal nőtt a tartozás, de több vármegyei intézményben is hasonló emelkedés történt.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük