Összefogott az ellenzék az új választási törvény ellen

ellenzék

Összegyűlt az 50 képviselői aláírás, így a Párbeszéd-Zöldek az Alkotmánybírósághoz fordul a választási eljárásról szóló törvény, illetve önkormányzati törvény Fidesz által elfogadott módosítása miatt – jelentette be Szabó Tímea, a párt frakcióvezetője vasárnapi online sajtótájékoztatóján. Hozzátette: néhány hete a Fidesz benyújtott egy törvénymódosítást, amely több ponton megváltoztatta az elektronikus ügyintézést. Azonban a szavazás előtt a törvényalkotási bizottsághoz benyújtott újabb módosítások alapjaiban változtatják meg az önkormányzati választások megtartását.

A módosítások egyik „drasztikus” pontja, hogy a következő általános önkormányzati választásokig nem lehet helyi önkormányzati választást tartani. A másik a tízezernél több lakosú településekre vonatkozó előírás, hogy az egyéni körzetek legalább kétharmadában kell jelöltet állítaniuk a jelölőszervezetnek, pártoknak a listaállításhoz – ismertette. Kiemelte: a Párbeszéd-Zöldek meggyőződése, hogy ezek a módosítások több ponton is sértik az alaptörvényt, ezért az ellenzéki pártokkal közösen az Alkotmánybírósághoz fordulnak.

Kitért arra, hogy már most 10 fölött van azoknak a településeknek a száma, ahol nem lehetett választást tartani a Fidesz kezdeményezte korlátozás miatt, ez a szám – mondta – nőni fog, és csorbul a választók joga. Szabó Tímea azt mondta: mindent megtesznek a választás tisztaságáért, és azért, hogy meggyőzzék a választópolgárokat arról, lehet egy jobb országban élni. Úgy fogalmazott: „Olyan országot szeretnénk, ahol a szolidaritás, a béke, és az egymás segítése dominál.”

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük