A Bundestagban is téma volt a gyulai „rémhírterjesztő”

ellenzék Európai Unió Kormány Külföld

A Bundestag csütörtöki ülésén a Momentum testvérpártjának, az FDP-nek az egyik képviselője, Konstantin Kuhle szólalt fel a gyulai Csóka-Szűcs Jánosnak az ügye kapcsán – derült ki a párt videójából, amely felkerült a Momentum Facebook-oldalára is.

Az FDP képviselője a parlamenti felszólalásában elmondta, a Momentum egyik tagját letartóztatták, aki semmi mást nem tett, mint a kormány egyik egészségügyi rendeletét kritizálta. Kuhle szerint a magyar felhatalmazási törvény újabb nagyon veszélyes példája annak a tendenciának, amit az Európai Unió egyes tagországaiban az elmúlt időben megfigyelhettünk.

– Legyen az a lengyel igazságügyi vagy választójogi reform, vagy az ellenzék jogainak korlátozása, a sajtószabadság korlátozása Magyarországon, az a veszély fenyeget, hogy a koronavírus miatt ez a tendencia erősödik. Ezért fontos, hogy kiálljunk egy európai érték indítványért, és egy olyan mentőcsomagért, ami nem csak a gazdaságot érinti, hanem a jogállamot is – mondta a képviselő.

Szerda hajnalban Gyulán rendőrök jelentek meg egy férfi, a kormánykritikus helyi Kossuth Kör elnöke, Csóka-Szűcs János házánál, és közölték vele és a feleségével, hogy rémhírterjesztés bűncselekményének gyanúja miatt előállítják. Az ellenzéki aktivista, aki résztvevője volt a kórházi ágyak kiürítése ellen szervezett helyi autós-dudálós akciónak, azzal keverte magát gyanúba, hogy a Facebookon közzétett egyetlen mondatot: „Gyulán is kiürítettek 1170 ágyat”.

Kedden egy 64 éves szerencsi férfit is előállítottak rémhírterjesztés miatt, érte szintén korán reggel érkeztek hozzá a rendőrök. A férfi az Facebookon április 28-án tett közzé egy bejegyzést, amiben arról írt, hogy az ország vezetése szándékosan időzítette a koronavírus tetőzésének idejére a kijárási korlátozás megszüntetését, ami szerinte tömeges megbetegedést eredményezhet. A közzétett bejegyzéshez rövid időn belül tizenkilencen hozzászóltak, és tizenegyen meg is osztották. A férfi azt mondta, a rendőrök végül azzal engedték el, hogy nem valósult meg bűncselekmény, és az ügyészség szerdán ugyanezt közölte az ügyről.

Forrás: Facebook, hvg.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük