Mi az a lumbágó és hogyan kezelhető?

egészség

A lumbágó a derék részen jelentkező fájdalmat takar, amely lehet enyhe, de kellemetlenebb és fájdalmasabb lefolyású is. Nagyon sok okra vezethető vissza a kialakulása, de most nézzük meg, hogy ez pontosan mit jelent és milyen kezelési módok léteznek a tünetek enyhítésére, megszüntetésére. 

Pontosan mit jelent a lumbágó?

Ez egy tágabb értelemben vett kifejezés, amely a derék környékén kialakuló fájdalomra utal. Az akut lumbágót hirtelen kialakuló fájdalom jelzi, míg a krónikus típusa sokkal hosszabb ideig okozhat fájdalmat, így akár 6-8 héten keresztül is. Egyoldali vagy kétoldali lumbágóról is beszélhetünk, amely egyéb testrészekbe is ki tud sugározni. A fájdalom helye, jellege és erőssége nagyban eltérhet. Lehet tompa, éles vagy esetleg égő fájdalom is, de az biztos, hogy mozgásszervrendszeri problémára utal.  A lumbágó okairól és kezeléséről a Gyógytornászom rendelő is írt egy részletes cikket.

Mitől alakulhat ki lumbágó?

Hirtelen mozdulatoktól és rossz emelésektől, hiszen ekkor az izmokat túlterheljük és az ízületeink is megsérülhetnek. Rossz testtartás miatt, amikor például hosszabb ideig állunk vagy ülünk egyhelyben vagy hirtelen nagyobb súlyt emelünk meg. Ekkor szintén nyomás nehezedik az izmainkra és az ízületeinkre. Különféle gerincrendellenességeknél, mint például a porckorongsérv vagy a csigolya instabilitás. Ideggyulladás során, amikor az idegek összenyomódnak és ezáltal fájdalmat érezhetünk a lábainkban vagy a farizomban egyaránt. Kóros állapotok, mint például a csontritkulás vagy a daganatok. A stresszt is meg kell említenünk, hiszen a feszültség is okozhat ilyen típusú fájdalmat. 

Hogyan kezelhető a lumbágó?

A kezelés a kialakulás okától és a súlyosságtól is függhet. A nyugalom és a mozgás sokat segíthet. Akut lumbágó esetén a pihenésre koncentráljunk, hogy testünk megnyugodjon. A gyógyulási folyamat része lehet a mozgás és a különféle tornagyakorlatok fokozatos bevezetése. Az orvosok gyakorta gyógyszeres terápiát rendelnek el. Ekkor különféle fájdalomcsillapítókat szedhetünk, amelyek ibuprofént vagy paracetamolt tartalmaznak. Egy fizioterapeuta is sokat segíthet a fájdalom enyhítésében, hiszen speciális gyakorlatokat ajánlhat a derék stabilitásának növelésére. A masszázsról sem szabad elfeledkezni, hiszen az izmok ellazításában hatalmas szerep jut neki és a vérkeringést is javíthatja egy-egy kezelés. Sokan az alternatív gyógymódok felé fordulnak, mint például az akupunktúra vagy a chiropraktika. A gyógytornászok speciális tornagyakorlatokkal erősíthetik meg a hátizmokat és az ízületeket, valamint segíthetnek abban is, hogy a későbbi sérüléseket megelőzzük. Utoljára hagytuk a legdrasztikusabb beavatkozást, ami sebészeti műtétet takar. Ha a lumbágót egy súlyos strukturális probléma okozza, akkor a beavatkozás elkerülhetetlen lesz. 

Hosszútávú egészségünk megőrzése érdekében fordítsunk kellő figyelmet a megelőzésre. Egészséges testmozgással, tornagyakorlatok végzésével, a stressz kezelésével, egy egészségesebb étrenddel vagy egy komplett életmódváltással sokat tehetünk egészségünk fenntartása érdekében. 

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük