A magyarok már a gyógyszereiken is spórolnak

egészség

Nem, vagy csak részben váltják ki vényköteles gyógyszereiket a vásárlók az infláció miatt Magyarországon, illetve jóval kevesebb vitamint vesznek. Gyakran azokat a gyógyszereket hagyják el, amiknek a hiányát nem érzik meg azonnal; ez azonban hosszútávon kockázatos lehet. – írja a 168.hu.

Egyre többen igyekeznek úgy spórolni, hogy kevesebb vitamint vesznek, illetve nem váltják ki azokat a vényköteles gyógyszereket, amiknek az elhagyásával nem éreznek változást – számolt be A Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége az RTL-nek.

„Markánsan látszik az, hogy az infláció hatására csökken a fizetések reálértéke, és ez a gyógyszertári vásárlásokban is érződik” 

– mondta a Híradónak Zlinszky János, a HGYSZ elnöke. Az RTL-nek több megkérdezett vásárló is úgy nyilatkozott, hogy csak a legszükségesebbeket veszik meg, és saját maguk állítják fel a gyógyszerek fontossági sorrendjét.

A Híradónak nyilatkozó háziorvos, Késmárky András szerint azonban az olyan gyógyszerek elhagyása, amelyek hiánya azonnal nem érződik, hosszú távon állapotromlást eredményezhet. Ezek a gyógyszerek ugyanis általában arra szolgálnak, hogy megfelelő szinten tartsák az egészségi állapotot. Késmárky doktor hozzátette: ez a tendencia a koronavírus-járvány kezdete óta tapasztalható. A betegek sokszor nem, vagy csak részben váltják ki a gyógyszereiket, vagy arra kérik, hogy olcsóbb készítményeket írjon fel nekik.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük