Parragh javaslata tönkretenné a közszolgáltatásokat a főváros szerint

Budapest gazdaság Kormány

Az éves működési bevételek csaknem 60 százalékától esne el a főváros, ha valóra válna Parragh László iparkamarai elnök ötlete az iparűzési adó fizetésének felfüggesztéséről, ezért a fővárosi önkormányzat nem támogatja azt – közölték a Fővárosi Önkormányzat. Ha bevezetnék, jövőre azonnal likviditási problémája lesz az önkormányzati alrendszernek, hacsak a kormány a központi költségvetés bevételeiből ezt vissza nem adja az önkormányzatoknak. „Azt az MKIK elnöke sem gondolhatta „gazdaságmentő” javaslata kapcsán, hogy közben a gazdaságot kiszolgáló közszolgáltatásokat teszi tönkre” – kommentálták Parragh ötletét.  

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének az volt az ötlete, hogy egy évig ne kelljen a vállalkozásoknak iparűzési adót fizetniük, így enyhítve a járványhelyzet miatt kialakult válságon. A fővárosi önkormányzat szerint viszont ez az intézkedés nem szolgálja a mikro- és kisvállalkozások érdekeit, az önkormányzat ehelyett munkaerő-megtartó intézkedésekkel segítené a vállalkozásokat.

Az önkormányzat kitér egy másik javaslatra, az újraindítási adóra is. Ezzel kapcsolatban azt írják, hogy átmeneti jelleggel, szektorálisan fizetnék az 5 milliárd forint feletti adóalappal rendelkező cégek, és a szakszervezetekkel való megállapodás alapján ez teremthetne forrást a működési bevételek pótlása mellett a bérfejlesztésre is.

Ami Parragh László felvetését illeti, az nem arat nagy sikert önkormányzati körökben, hiszen így komoly bevételtől esnek el. A hvg.hu-nak korábban Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének vezetője úgy nyilatkozott, hogy „ötletelni lehet, de komoly számítás kellene, hogy komolyan is foglalkozzunk vele”. Szerinte mivel az iparűzési adó bevételeinek 80 százalékát önkormányzati és állami feladatokra költik, ezért amennyiben ezt elveszik, azt az államnak pótolni kell, hiszen a bölcsődéknek és óvódáknak működniük kell jövőre is.

„Minket gyakorlatilag a teljes bevételünktől megfosztana, mivel semmilyen állami forrást nem kapunk” – fogalmazott lapunknak Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere, aki szerint „aki ilyen ötlettel áll elő, az nem ismeri a gazdaság működését. Ekkor ugyanis az államnak kellene ezt a bevételt visszapótolnia, azaz az államháztartás teljes megborítását is jelentené”. Dézsi Csaba András, Győr fideszes polgármestere pedig úgy fogalmazott, hogy „vannak, akik jó, és vannak, akik rossz tanácsokat adnak. Győr város polgármestereként azt mondom, hogy ez egy nagyon rossz tanács”.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük