Megfizethető lakásokat akar a DK Rákosdubaj helyett

Budapest

A Demokratikus Koalíció (DK) erőteljesen ellenzi a kormány terveit, miszerint 300 milliárd forint közpénzt fordítanának egy gazdag arab befektetőnek a „mini-Dubaj” néven ismert projekt megvalósítására Budapesten. A felhőkarcolókból álló luxuskomplexum építése nemcsak városképi aggályokat vet fel, hanem komoly társadalmi kérdéseket is felvet azzal kapcsolatban, hogy magyar adófizetők pénzéből külföldi befektetők luxusprojektjeit finanszírozzuk.

A tervezett komplexum, amely dúsgazdag emirátusi üzletemberek otthonául szolgálna, minden egyes budapesti polgárnak körülbelül 175 ezer forintjába kerülne. A DK szerint ez elfogadhatatlan, hiszen Budapestnek a magyarok otthona kell, hogy maradjon, nem pedig egy olyan elit játékszere, amely kizárólag a külföldi gazdagok érdekeit szolgálja.

„A kormány döntése, hogy külföldi gazdagok luxusotthonaiért adjuk oda Budapest egyik legértékesebb területét, teljesen elfogadhatatlan. Ez nem csak a városunk, hanem az identitásunk elárulása is egyben” – mondta egy DK képviselő. „Budapest a magyarok fővárosa, és mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy az is maradjon.”

A DK ehelyett azt javasolja, hogy a „mini-Dubaj”-ra szánt összeget fordítsák megfizethető bérlakások építésére a magyar fiatalok és családok számára. A tervek szerint körülbelül 7 ezer, egyenként 50 négyzetméteres lakást lehetne létrehozni ebből a keretből, ami jelentős lépés lenne a lakhatási válság enyhítése felé.

Ez a javaslat nem csak a DK-t, hanem a zöldeket és a szociáldemokratákat is maga mögött tudhatja, akik egyetértenek abban, hogy a kormánynak a magyar állampolgárok érdekeit kellene előtérbe helyeznie, nem pedig a külföldi befektetőkét.

„Miközben a budapestiek egyre inkább kiszorulnak saját városukból az emelkedő ingatlan- és albérletárak miatt, a kormány luxusprojektekbe fekteti a közpénzt. Itt az ideje, hogy megmutassuk: Budapest a magyaroké, és a közösségünk számára építjük, nem a dúsgazdag külföldieknek” – tette hozzá a képviselő.

A DK és támogatói remélik, hogy sikerül elérniük, hogy a kormány változtasson azon tervein, amelyek szerint luxuskomplexumot építenének, és helyette a magyar állampolgárok lakhatási helyzetének javítására összpontosítanak.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük