Karácsony Gergely: az élet védelme nem „felesleges költség”

Budapest koronavírus önkormányzat

Ideje visszavonni a rossz döntéseket – figyelmeztet a főpolgármester, aki szerint politikusi vádaskodás helyett a lakosság koronavírus-szűrésével kellene inkább foglalkozni.

Nagyon helyes – így reagált arra vasárnap Karácsony Gergely, hogy az országos tisztifőorvos szerint csak két negatív koronavírus-teszt után szabad visszaküldeni a kórházakból az idősotthonok lakóit. A főpolgármester szerint az is jó döntés, hogy a Szent Imre kórház a hírek szerint csak igazoltan negatívra tesztelt betegeket vesz át más kórházakból, hogy elkerüljék az átfertőzés veszélyét – ugyanakkor emlékeztetett: a főváros már egy hónappal ezelőtt pont ezt kérte a kormánytól – az illetékes kormányhivatal azonban megtiltotta a kórházaknak, hogy „felesleges költségnek” tartott végezzenek az elküldés előtt álló betegeken.

Karácsony szerint mindenesetre „Egy teljes hónapot vesztegettünk el egy rossz és felelőtlen állásfoglalás miatt.  Attól tartok, „életbevágóan” rossz és felelőtlen döntés volt, ami aligha maradhat következmények nélkül”. (…)

Mi kell még, hogy belássák, az élet és az egészség védelme nem lehet „felesleges költség”? Itt az ideje azt az állásfoglalást visszavonni, és nem tiltani, hanem előírni a tesztelést.”

A főpolgármester felidézte, lassan három hete, hogy ígéretet kapott rá, a kormány támogatja az idősotthonok lakóinak szűrését. Azóta Budapest 500 darab tesztet kapott erre a célra – saját költségen viszont 20 ezer tesztet vásároltak, és dolgoznak újabbak beszerzésén is.„(…) elkezdtük szűrni az összes idősotthonunk minden lakóját és az ott dolgozókat, folyamatos a szűrés a hajléktalan-ellátásban is. Ha a kormány és kiszolgálói is erre, a szűrésre fordítanák az eddig politikai vádaskodásra elpazarolt energiáikat, annak az egész ország látná hasznát” – vélte Karácsony

Ugyanakkor odaszúrt az operatív törzsnek is: mint fogalmazott, „ ideje van annak is, hogy operatív törzs ne a fenntartó szerint válogasson, amikor egyes intézmények fertőzöttségéről tájékoztatást ad. A hírek szerint az állami fenntartású mezőszilasi idősek otthonában történt két haláleset után a szintén kormányzati fenntartású borsodnádasdi idősotthonban is koronavírus-fertőzés miatt hunyt el egy idős ember.”

Forrás: Népszava
Fotó: MTI

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük