Harminc százalékkal olcsóbban kínálná az albérleteket a Fővárosi Lakásügynökség

Budapest

A Fővárosi Lakásügynökség, mely márciusban kezdte meg működését, innovatív megoldást kínál a magas ingatlan- és albérletárak problémájára Budapesten. Kovács Vera, az ügynökség vezetője szerint céljuk, hogy hasznosítsák a számos üresen álló ingatlant a városban, és ezáltal megfizethető lakhatási lehetőségeket teremtsenek. Az ügynökség különleges ingatlankezelő csomagja révén a tulajdonosok alacsonyabb, de garantált bérleti díjért cserébe biztonságosan adhatják bérbe ingatlanjaikat.

Az elsődleges célcsoportba a szolgálati lakásra jelentkező közalkalmazottak, a fővárosi cégek dolgozói és a méltányossági alapon lakást kérelmezők tartoznak. Az ügynökség az ingatlanok piaci bérleti díját hivatalos értékbecslők bevonásával állapítja meg, és a lakásokat átlagosan 30 százalékkal olcsóbban kínálja a bérlőknek, mint a piaci ár.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint több mint 160 ezer olyan lakás van Budapesten, amely nem szolgál állandó lakhatási célokat. A Fővárosi Lakásügynökség hosszú távú terve, hogy ezen ingatlanok egy részét hasznosításba vonja, ezzel is enyhítve a lakhatási válságot.

A kezdeményezés nemcsak Budapesten, hanem vidéki nagyvárosokban, például Szombathelyen is sikeresen működik, ahol a Közösségi Bérlakás Rendszer keretében hasonló célokat valósítanak meg. Szombathelyen jelenleg 36 magántulajdonú lakásban élnek bérlők az önkormányzat által kiválasztva, az üresen álló lakások számát csökkentve és a lakhatási körülményeket javítva.

A Fővárosi Lakásügynökség és a hasonló vidéki programok egyaránt hozzájárulhatnak a lakhatási válság enyhítéséhez, a megfizethető albérleti lehetőségek bővítésével és az üresen álló ingatlanok hasznosításával, így elősegítve a társadalmi igazságosságot és a gazdasági stabilitást.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük