Fővárosi Közgyűlés: Elfogadhatatlan a szakrendelők államosítása

Budapest egészség politika

Elfogadhatatlannak tartják a kormány javaslatát a járóbeteg-ellátás államosítására a Fővárosi Közgyűlés MSZP-s és DK-s képviselői.

A közgyűlés szerdai ülése előtt Horváth Csaba, a fővárosi MSZP frakcióvezetője sajtótájékoztatón emlékeztetett arra: tíz évvel ezelőtt döntött a kormány a fővárosi kórházak államosításáról, azóta „kilométer hosszú várólista, amortizálódó épületek és komoly szakemberhiány” alakult ki. Komoly kockázatot jelent kórházba kerülni, de nem az orvosok vagy az ápolók miatt – értékelt. Hozzátette: az országos kórházi főigazgató fővárosnak küldött leveléből – amelyben Jenei Zoltán felvetette a járóbeteg-szakellátás állami kézbe vételét – nem derül ki, miért is lenne jó, ha az állam átvenné a járóbeteg-ellátást. A politikus, aki a XIV. kerület polgármestere is, közölte: nem kívánja átadni a kormánynak a szakellátó intézményeit sem a főváros, sem Zugló. A közgyűlés a szerdai ülésén tárgyalja azt a határozati javaslatot, amely kezdeményezi, hogy a fővároshoz tartozó járóbeteg-szakellátás továbbra is a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában maradjon. Horváth Csaba hangsúlyozta: nyitottak a partneri tárgyalásra, de csak a betegellátás biztonsága és a finanszírozás biztosítása mellett. 

Bősz Anett (DK) humánpolitikáért felelős főpolgármester-helyettes Szaniszló Sándorral, a DK fővárosi frakcióvezetőjével közösen tartott sajtótájékoztatóján felidézte: a kormány 2011-ben kezdett az érintettek tiltakozása ellenére az oktatási rendszer „erőszakos centralizálásába”. Azt mondta, a kormányzat korlátozta az iskolák tanszabadságát, „lábbal tiporta” az iskolapolgárok méltóságát, de képtelenné vált az önmaga által vállalt feladatok ellátására. Ugyanez várható a szakrendelők esetében is, ha a kormányzati szándék célba ér – vetítette előre. Kiemelte: az önkormányzatok a helyi igényeket felmérve, a polgárok igényeihez alakították a szakrendelőket, a járóbeteg-ellátást, de a központosítás után nőni fognak a várólisták. 

Szaniszló Sándor felszólította a kormányt, utalja át az Egészséges Budapest Programban a fővárosnak az idei évre járó támogatást, és tegyen meg mindent az orvos- és szakápolóhiány csillapítása érdekében. Felhívta a kormánypárti képviselők figyelmét arra: nem elég, ha „alibiből” megszavazzák a fővárosi járóbeteg-ellátás fővárosi kézben tartását, komolyan kell lobbizniuk azért, hogy valóban jó legyen a budapesti ellátás.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük