Ezúttal Zuglóban tört ki a koronavírus-járvány egy idősotthonban

Budapest egészség koronavírus

Az Olajág Otthonok egyik zuglói intézményben öt lakó fertőződött meg – írta a 444. Szirmai Viktor főigazgató a portálnak elmondta, hogy még két munkatársuknak lett pozitív a tesztje, ők már az elmúlt tíz-tizennégy napban nem dolgoztak, ugyanakkor az összes többi munkavállaló tesztje negatív.

Bár a hatóság nem rendelt el semmilyen, a korábbi gyakorlattól eltérő működést, elővigyázatosságból a fertőzöttek környezetében élő mintegy száztíz lakón – egy magánszolgáltatóval kötött szerződés keretében – elvégeztették a teszteket és a teszt minden esetben negatív lett. Az érintett lakókkal kapcsolatban álló dolgozókon és a velük kapcsolatban álló munkatársakon, mintegy további nyolcvan főn pedig folyamatosan végeztetnek több fordulós szűrővizsgálatot.

A zuglói Tisztifőorvos és munkatársa április 10-én, Nagypéntek este, több órás ellenőrző vizsgálatot  tartott a zuglói intézményeinkben és az otthonainkat rendben találta. Intézkedéseink, óvó- és védőfelszereléseink, illetve működésünk – a hatóságok által jegyzőkönyvbe is foglaltan – mindenben megfelelnek a jogszabályok és a különleges körülmények által megkövetelt rendkívüli feltételeknek” – írta a 444.hu a főigazgató nyilatkozatát ismertetve.

Korábban már öt idősotthonban regisztráltak fertőzötteket (köztük a nyitóképen látható terézvárosiban), a legsúlyosabb helyet az egyik budapesti otthonban alakult ki: a Pesti úton több mint százan fertőződtek meg.

Nem csak a fővárosban

Egyre több idősotthonba ér el a koronavírus – Budapesten az önkormányzati fenntartású Pesti úti otthonban a legrosszabb a helyzet, ahol az operatív törzs csütörtöki tájékoztatása szerint már több, mint száz fertőzött is van, de a legfrissebb adatok szerint szintén Budapesten, a Rózsa utcai idősotthonban vannak még fertőzöttek: a 94 lakóból hatvanan is.

Kormos Krisztián, Borsodnádasd fideszes polgármestere viszont a szombati nap folyamán az önkormányzat hivatalos Facebook-oldalán közölte:

A városban található idősotthonban is vannak koronavírus-fertőzöttek, sőt, „úgy tűnik, a 41 fős intézmény több, mint fele érintett”.

Kormos azt mondta, pontos adatok még nem állnak rendelkezésére, szombaton viszont megérkeztek a koronavírus-tesztek eredményei az érintettekhez, „amiről nem hivatalosan, de hitelesnek mondható helyről – elmondható, hogy az intézmény jelentős százaléka koronavírussal fertőzött”.

A polgármester elmondta: bár még pontos adatok nincsenek, nagy a valószínűsége annak is, hogy az intézmény falain kívül is annak fertőzöttek. Sőt, akár az is megeshet, hogy a fertőzés kívülről került be az intézménybe.

Összeállította: Újpesti Hírmondó
Fotók: Facebook, GoogleMaps

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük