DK: Budapest nem lesz újra kamionsztráda

Budapest

Budapest nem lesz újra kamionsztráda, a Demokratikus Koalíció (DK) fővárosi frakciója nem fogja megszavazni a behajtási rendelet visszavonását – jelentette be Szaniszló Sándor, a DK fővárosi frakcióvezetője a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülése előtt tartott sajtótájékoztatón.

A XVIII. kerület polgármestere úgy fogalmazott: a kormány újra kamionokkal árasztaná el Budapest útjait, a fővárosi kormányhivatal ugyanis felszólította a Fővárosi Közgyűlést, vonja vissza a 17 éve érvényben lévő behajtási rendeletét, amelynek értelmében a nehéz-tehergépjárművek jelképes díj ellenében jöhetnek be a fővárosba. 

Mint mondta, ha a közgyűlés eleget tenne a kormányhivatal felszólításának, akkor azzal kockára tennék a kerékpáros infrastruktúra biztonságos használatát, a főváros levegőminőségének javításában elért eredményeket, a nehéz-tehergépjárművek pedig károsítanák a főváros útjait. 

A DK fővárosi frakciója nem fogja megszavazni a rendelet visszavonását – jelentette be, hozzátéve, felkérik a kormányhivatalt, vonja vissza „a nyilvánvalóan haszontalan, a fővárosiak érdekét nem szolgáló felszólítást”. Egyben felkérik a DK országgyűlési képviselőit, törvénymódosítással érjék el, hogy Budapest és a többi város is megkapja a kamionforgalom szabályozására az önrendelkezés jogát. 

Arra a felvetésre, miért nem egységesen a 3,5 tonnás járművek behajtásának tiltásával szabályozza a főváros a kérdést, azt mondta, sok esetben, például építkezések vagy élelmiszerüzletek ellátása miatt indokolt a kiszolgáló forgalom beengedése. 

Bősz Anett humán területekért felelős DK-s főpolgármester-helyettes a sajtótájékoztatón kiemelte: óriási eredmény, hogy megmarad a Budapest-bérlet. Hozzátette: nem elszámolási vagy tarifavitájuk van elsődlegesen a kormányzattal, hanem az, hogy nem „egyenszilárdságú az ország közlekedési infrastruktúrája”, mert amíg vannak, akik kényelmesen be tudnak jutni a munkahelyükre, mások „kifejezetten gyalázatos helyzetben” találták magukat, miután a kormány elbontott vasútállomásokat, vagy éppen szárnyvonalakat szüntetett meg. 

Világos, hogy a kormány nem fogja tudni megteremteni az európai közlekedési infrastruktúrát – jegyezte meg, hozzátéve, „Dobrev Klára árnyékkormánya” az egész országra kiterjedő érdekegyeztető fórumot javasol, amelynek munkájából új közlekedési stratégia jöhet létre. Fontosnak nevezte, hogy a fővárosban és az agglomerációban „dinamikusan tudjanak haladni”, de „ha a vidék Magyarországát kihagyjuk, nem tudunk együtt lépni„.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük