Schadl György már a vádlottak padján, Völner Pál idézése ellenére nem ment el a bíróságra

bíróság

Ma reggel 9-kor elkezdődött a bizonyítási eljárás az elmúlt évek egyik legsúlyosabb korrupciós ügyében. Schadl Gyögy, a végrehajtók nemrég lemondott elnöke azután kap szót, hogy hat bírósági végrehajtó ismerte be, kenőpénzt fizetett neki kinevezéséért cserébe. A büntetőügy másik főszereplője, Völner Pál volt fideszes igazságügyi államtitkár a jövő héten léphet színre. Keddre is beidézték a volt politikus, de nem jött el a tárgyalásra. – írja a 24.hu.

A fővádlottak számára jelentős hátrányból kezdődött meg kedden délelőtt a Fővárosi Törvényszéken az elmúlt évek egyik legsúlyosabb korrupciós ügyének érdemi tárgyalása azután, hogy csaknem a vádlottak fele beismerte bűnösségét a per előkészítő ülésen. A Völner Pál volt igazságügyi államtitkár, és Schadl György, a végrehajtói kar minap lemondott elnökének főszereplésével zajló eljárásban ezúttal a bizonyítás menetét határozza meg a bíróság, valamint kihallgatják Schadl Györgyöt.

A keddi tárgyaláson nem jelent meg Völner Pál. Védője, Papp Gábor szerint azért, mert a vádiratot már felolvasták az előkészítő ülésen, így ő javasolta neki, hogy maradjon távol. Mint mondta, semmi értelme nem volna, hogy több órán keresztül a bíróságon üljön. A többi vádlott megjelent, Schadl Györgyöt, és a szintén letartóztatásban lévő harmadrendű vádlottat, R. R.-t vezetőszáron, megbilincselve hozták be a Büntetés-végrehajtás maszkos, felfegyverzett munkatársai. Ezúttal is csak utóbi vádlott járult hozzá, a sajtó fotót készítsen róla.

A huszonkét vádlottat felsorakoztató per nyitányának számító előkészítő ülésén tíz vádlott fölött már ítéletet mondott a bíróság. A bűnösségét beismerő vádlottak közt hat önálló bírósági végrehajtó vallotta be, hogy kinevezéséért cserébe fizetett a végrehajtók elnökének. Mindannyiukat felfüggesztett szabadságvesztésre, pénzbüntetésre ítélte a bíróság, valamint eltiltotta őket a végrehajtói foglalkozástól. A vádlottak beismerésének körülménye kulcsfontosságú tényező az ügy szempontjából, ami elsősorban Schadl pozícióját gyengíti.

Schadl Györgyről 2021. decemberében írta meg a 24.hu, hogy teljes hírzárlat mellett letartóztatták. Nem sokkal később Polt Péter legfőbb ügyész hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmény miatt folyamatban lévő nyomozás eredményeként indítványt tett az Országgyűlés elnökénél Völner Pál országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére. Völner Pál az Igazságügyi Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára volt, 2019 augusztusától a Magyar Bírósági Végrehajtói Karral kapcsolatos feladatokat ellátó miniszteri biztos is egyben.

A Völner és Schadl elleni fő vádpont lényege szerint utóbbi korrupciós kapcsolatot alakított ki a Fidesz korábbi államtitkárával. Ennek keretében Schadl György jogtalan előnyként rendszeresen pénzt – 2021 nyaráig legalább 83 millió forintot – adott át Völner Pálnak, aki ezért a pozíciójából eredő befolyását Schadl érdekeinek megfelelően gyakorolta. Az ügyészség szerint a végrehajtók elnöke hét társával előzetesen megállapodott abban, hogy eléri, önálló bírósági végrehajtói kinevezést kapjanak, amiért cserébe a végrehajtói irodájuk működéséből őket illető osztalékot részben vagy egészében visszakérte tőlük. A vádhatóság szerint Schadl több mint 924 millió forint illegális jövedelemre tett szert a közbenjárására kinevezett végrehajtóktól.

Fotó: Knap Zoltán

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük