Holnap folytatódik Varju László tárgyalása az MTVA-ban történtek ügyében

bíróság

A Központi Nyomozó Főügyészség 2020 tavaszán emelt vádat Varju László ellen a 2018. évi országgyűlési választásokhoz kapcsolódó választásrendje elleni bűntett, valamint az MTVA székházánál 2018 decemberében lezajlott demonstráció következményeként garázdaság vétsége és más bűncselekménymiatt.

Az országgyűlési képviselő mentelmi jogát – a legfőbb ügyész indítványára – az Országgyűlés 2019. november 4-én felfüggesztette.

2018. december 17-én Varju László több képviselőtársával bement a köztévé Kunigund autcai székházába, ahol be szerette volna olvasni az ellenzék által megfogalmazott pontokat, ám a biztonsági szolgálat tagjai ehhez nem járultak hozzá, így a nézeteltérés tettlegességig fajult. A képsorok már akkor bejárták a magyar és a nemzetközi sajtót, ám az ennek következtében indult eljárás a mai napig tart.

A Fővárosi Törvényszék 2023. január 30-án kihirdetett elsőfokú ítéletével a jelenleg is országgyűlési képviselő vádlottat bűnösnek mondta ki választás rendje elleni bűntettben és garázdaság vétségében, amelyért őt halmazati büntetésül összesen 900 ezer forint pénzbüntetésre ítélte.

Ellenben a súlyos testi sértés bűntettének vádja alól felmentette, mert az eljáró törvényszék indokolása szerint a vádlott ösztönös és nem szándékolt mozdulat következtében esett az egyik biztonsági őr a tv székház padlójára, a vádlotti cselekményt így a bíróság bűncselekményként értékelni nem tudta.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész a vádlott terhére a felmentő rendelkezés ellensúlyos testi sértés bűntettének a megállapításáért is és súlyosításul végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett börtön fokozatú szabadságvesztés büntetés kiszabásáért fellebbezett. Az ügydöntő határozat ellen a vádlott és védője a tényállás téves megállapítása miatt, teljes körű felmentés érdekében éltek fellebbezési jogukkal.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség másodfokú indítványával az ügyészi fellebbezést fenntartotta, egyben kezdeményezte a védelmi fellebbezések elutasítását. A másodfokú eljárás a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik holnap.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük