A Völner-Schadl-ügyben elítélték ezeket a végrehajtókat

bíróság

Csütörtökön véget ért az elmúlt évek egyik legsúlyosabb korrupciós botrányának egy fejezete azzal, hogy a Fővárosi Ítélőtábla döntést hozott azokról a vádlottakról, akik bűnösnek vallották magukat a Völner Pál volt igazságügyi államtitkár és Schadl György volt végrehajtó elnök főszereplésével zajló büntetőügyben.

A huszonkét vádlottat felsorakoztató perben tízen ismerték be bűnösségüket, csütörtökön több végrehajtót és néhány olyan vádlottat ítélet el jogerősen a bíróság, akik fellebbeztek az első fokú ítélet ellen – írja a 24.hu. Ez elsősorban a bűnügyi felügyeletben lévő – mára viszonylag szabadon mozgó –Schadl helyzetét nehezíti. Az említett tíz vádlott közt van ugyanis az a hat önálló bírósági végrehajtó, akik beismerték, hogy kinevezésükért cserébe fizettek a végrehajtók elnökének.

A most elítélt vádlottak mindegyike felfüggesztett börtönbüntetést kapott első fokon, akkor mindannyian némileg enyhébb büntetést kaptak annál, amit az ügyészség indítványozott nekik. Az ügy úgy került a Fővárosi Ítélőtábla elé, hogy többen fellebbeztek.

A beismerő vallomást tett végrehajtók ellen hivatali vesztegetés volt a vád, 3 illetve 4 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték őket, továbbá ötmillió forint pénzbüntetésre, valamint öt évre eltiltották őket a végrehajtói foglalkozástól. (Az ügyészi indítvány minden, a jogi végzettséghez kötött foglalkozástól eltiltotta volna a végrehajtókat.)

A Fővárosi Ítélőtábla csütörtöki döntésében tovább enyhített az ítélet egyes részein.

A végrehajtók közül többen kisebb pénzbüntetést kaptak, és részletfizetést is engedélyeztek számukra. Többeknek megfelezték a büntetést: ötmillióról két és fél millió forintra enyhítették a fizetendő összeget, amit 21 havi részletben fizethet meg az elítélt. A tanácsvezető bíró szóbeli indoklása szerint az enyhítésnél figyelembe vették, hogy van olyan egykori végrehajtó, aki regisztrált álláskereső, valamint egyikük esetében sem volt szó az átlaghoz képest eltérő vagyoni helyzetről.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük