ATV: Ki lesz ‘24-ben a Fidesz főpolgármester-jelöltje? 

közélet

Karácsony Gergely már 100 százalékra mondta, hogy újraindul a főpolgármesteri székért. Gulyás Gergely elvi szinten azt mondta, hogy legkésőbb szeptemberig meg kellene nevezni a Fidesz főpolgármester-jelöltjét. Kormányközeli forrásaink szerint a fideszesek gondolkodhatnak “egy újabb Kammerer-modellben” a fővárosban is. – írja az ATV.hu.

Karácsony Gergely hétfőn a Telex kérdésére “100 százalék esélyt” adott arra, hogy újraindul a 2024-es önkormányzati választáson a főpolgármesteri posztért. Arra is reagált, hogy a DK-nak lesz-e vajon főpolgármester-jelöltje, mégpedig azzal: ezen meglepődne, “mert akkor kiderülne, hogy nem is olyan nagy párt, és szerinte a DK nem akarja, hogy ez kiderüljön”. Az ATV Egyenes beszédben ugyanakkor Gréczy Zsolt azzal vágott vissza, hogy figyelmeztette Karácsonyt: a Fővárosi Közgyűlésben a nem kormánypárti oldalon a DK frakciója a legnagyobb, nélkülük gyakorlatilag nem lehet döntéseket elfogadni. De azt is üzente Karácsonynak, hogy tanúsítson több tiszteletet: “egy egyszázalékos pártból kilépett főpolgármestertől, azok után, amit csinált ezzel az ellenzékkel, amikor elüttette magát a villamossal, és rászabadította erre az országra és az ellenzékre Márki-Zay Pétert, ennél egy kicsit nagyobb szerénységet és visszafogottságot javasolnék”. 

A közvélemény-kutatások jelentős előnyt mérnek Karácsony Gergelynek, bár Tarlós István volt főpolgármester még mindig meglepően népszerű a fővárosiak körében. A Medián és a 21 Kutatóközpont április közepén készült – és április 26-án közzétett – budapesti felmérése azt mutatta: a budapestiek elsöprő többsége, 73 százaléka úgy látja, hogy a kormány azért nehezíti a főváros anyagi helyzetét, mert ellenzéki vezetése van. Csak a válaszadók 17 százaléka gondolta úgy, hogy a fővárost ugyanúgy kezeli a kormány, mint más településeket.

Most a kormányoldalon azt mondják: épp a keddi, a törvényalkotási bizottság-módosítókról zajlott parlamenti szavazás “bizonyítja”, hogy ’24 júniusában lesz Budapesten főpolgármester-választás; érvelésük szerint ugyanis, komoly, magát a rendszert érintő választójogi törvénymódosítást a parlamenti ciklus elején illik megszavazni, vagy legalább egy évvel a választások előtt. “Most azt látjuk, hogy módosítottunk a választási és az önkormányzati választási szabályokon is a kompenzációs lista-állítás és az egyéni önkormányzati időközi választás szabályain. Ha lett volna szándék a főpolgármester-választást illetően is a változtatásra, itt lett volna az alkalom” – fogalmazott egy kormányközeli forrás az ATV munkatársának.

Azt azonban még nem lehet tudni, hogy a ki lesz a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje, korábban Szentkirályi Alexandra és Fürjes Balázs nevét lehetett hallani. 

“Ha én a Fidesz elnökségének a tagja lennék, legkésőbb szeptemberben döntés születne” – fogalmazott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egy Kormányinfón, amikor arról kérdezték, hogy az önkormányzati választások előtt mikor kellene a Fidesznek megnevezni a főpolgármester-jelöltjét.

“Voltak már beszélgetések” arról, hogy ki lehetne potenciális főpolgármester-jelölt, és Fürjes Balázs – aki tavasszal bejelentette lemondását a Miniszterelnökség államtitkári posztjáról – azok közé tartozott, akik ebben a körben voltak. „De konkrét felkérés nem volt felé” – árulta el a hvg.hu kérdésére Gulyás Gergely, aki más nevekről nem tudott nyilatkozni. 

Azt pedig a Telex kérdezte meg egy másik Kormányinfón Szentkirályi Alexandrától, hogy volt-e olyan beszélgetés, melyen az ő neve is elhangzott esélyesként, volt-e felkérés a főpolgármester-jelöltségre. A kormányszóvivő erre azzal reagált: nem volt ilyen beszélgetés a Fidesz elnökségi tagjaival, de ő “nagyon elégedett a jelenlegi pozíciójával”, örömmel dolgozik kormányszóvivőként. Nincs napirenden a főpolgármester-jelölés – jelentette ki. 

Amikor az ATV arról érdeklődött, hogy ki lehet a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje, Karácsony Gergely kihívója, azt a választ kaptuk kormányközeli forrásoktól, hogy a jelenlegi főpolgármesterrel szemben talán leginkább egy “Kammerer-modell” működhetne, azaz olyasvalaki lehetne az ideális jelölt, aki mögött “nagyon komoly” teljesítmény van, de nem feltétlenül kell profi, élvonalbeli politikusnak lennie. Egyik forrásuk felhozta, hogy Gödön a közelmúltban a Fidesz által támogatott független jelölt, Kammerer Zoltán nyerte meg a polgármester-választást, a háromszoros olimpiai és háromszoros világbajnok kajakozó toronymagasan győzött.

Ennek kapcsán mondta azt forrásuk, hogy a fideszesek gondolkodhatnak valami hasonlóban Budapesten is, és ezt illusztrálva megemlítette Gyurta Dániel olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó nevét. Azonban forrásuk hangsúlyozta, hogy ez egy “wishful thinking” a részéről, nincs információja arról, hogy a Fidesz vezérkara kiben gondolkodik főpolgármester-jelöltjeként, ki lehet majd az esélyes Fidesz-KDNP induló ‘24 nyarán. Emlékezetes, 2002-ben Schmitt Pál olimpiai bajnok formálisan független jelöltként indult a főpolgármester-választáson, de ténylegesen az akkori parlamenti ellenzék két pártja, a Fidesz és a Magyar Demokrata Fórum támogatta. Schmitt Pál akkor a második helyen végzett Demszky Gábor mögött.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük