Botrány az ítélethirdetésen: Budaházy György büntetését másodfokon 6 év fegyházra enyhítették

bíróság

6 év fegyházra mérsékelték Budaházy György ítéletét, amibe beleszámít az eddig a börtönben töltött idő egy része. A többi vádlottnak szintén csökkentették a büntetését – közölte a helyszínről az RTL Híradó tudósítója. 

Az ítélethirdetés után Budaházy hívei a tárgyalóteremben elénekelték a Szózatot. Emiatt a bíró ki akarta zárni a hallgatóságot, de senki sem volt hajlandó elhagyni a termet. Tucatnyi rendőr is megjelent a tárgyalóteremben, hogy kiterelje az embereket, de végül a bíró hagyta, hogy maradjanak – számolt be róla tudósítónk.

Mint arról beszámoltunk, tavaly márciusban Budaházyt 17 év fegyházra ítélték az úgynevezett Hunnia-per megismételt büntetőeljárásában.  A perben összesen 17 vádlott volt, a Fővárosi Törvényszék első alkalommal, 2016. augusztus 30-án Budaházy Györgyöt és a 16-ból 14 vádlott társát bűnösnek találta a legsúlyosabb vádpontban, terrorcselekmény bűntettében.

A 2016-os, első fokú ítéletben a Fővárosi Törvényszék azt állapította meg, hogy Budaházy és egy társa indították útjára a Hunnia Mozgalmat azzal a céllal, hogy az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése, illetve a 2006-os ősz után tovább szítsák a feszültséget.

A 2016-os ítélet szerint nyíltan szembe akartak szegülni az akkori kormánnyal és az általuk nem tolerált társadalmi csoportokkal, ezért több kormánypárti országgyűlési képviselő ingatlana ellen Molotov-koktélos támadásokat intéztek.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük