Vizsgálóbizottság tárhatja fel az újpesti brókerbotrányt

Újpest

Az előző városvezetés kötött szerződést a kerület szabad pénzeszközeinek befektetésére azzal a céggel, amelynek e tevékenységre vonatkozó engedélyét a jegybank még 2018-ban visszavonta. A korábbi polgármester, Wintermantel Zsolt idején azonban ennek ellenére nem bontották fel a megállapodást, sőt – állítja az önkormányzat – Újpestet 133 milliós kár is érhette. Déri Tibor polgármester kivizsgáltatná az ügyet – számol be az Újpest Média.

Mint írják: Újpest polgármesterének kezdeményezésére vizsgálóbizottság alakulhat az utóbbi idők egyik legnagyobb visszaélésgyanús ügyének részletes feltárására. Budapest Főváros IV. kerülete már szeptember elején felszólította az érintett XLS Consulting Kft. nevű céget a másfél év alatt – az önkormányzat véleménye szerint – jogalap nélkül kiutalt 133 millió forint visszafizetésére. Az XLS Consulting Kft.-vel a Wintermantel Zsolt korábbi polgármester nevével fémjelzett előző vezetés 2018 januárjában kötött tanácsadási szerződést a kerület szabad pénzeszközeinek állampapírban történő befeketésére vonatkozóan. Visszaélésre utaló jel, hogy a cégnek az ehhez szükséges, kiegészítő befektetési tevékenységre szóló engedélyét a Magyar Nemzeti Bank 2018 szeptemberében visszavonta, de a szerződés ennek ellenére egészen 2019 októberéig érvényben volt. Ezenfelül a közjegyző által kirendelt igazságügyi szakértő megállapította: olyan állampapírok hozama után is jutalékot fizetett ki az önkormányzat a magáncég számára, amely állampapírok már a szerződéskötés előtt is a kerület birtokában voltak, vagyis azokkal tranzakciót nem hajtottak végre.

A létrehozandó eseti bizottság felállítására Déri Tibor polgármester tesz javaslatot a 2020. szeptember 24-i képviselőtestületi ülésen. A vizsgálatot végző grémium hét főből áll majd, az újpesti frakciók mindegyike kijelölhet egy-egy tagot. A bizottság célja lesz a megkapott igazságügyi szakvélemény áttanulmányozása, következtetések levonása, jogi következmények mérlegelése, a képviselő-testület tájékoztatása és a szükséges további lépések megtétele.

Korábban számoltunk be róla, hogy Wintermantelék a családi ezüstön is nyerészkedhettek, és egy olyan szerződést kellett előkeresni, amit a korábbi városvezetés nem hiába tüntethetett el.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük