Szorul a kormányhurok az Index körül: Felmondtak a főszerkesztőnek

Kormány média

Bodolai László, a Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumi elnöke, aki a munkáltatói jogok gyakorlója az Indexben, szerdán felmondott az Index főszerkesztőjének, Dull Szabolcsnak.

Bodolai emellett bejelentette, hogy felkérte az Index vezérigazgatói pozíciójára Szombathy Pált, az igazgatótanács egyik tagját, aki elfogadta a felkérést. Az Index igazgatótanácsába bekerült új emberként Sztankóczy András.

Nem véletlenül érezte az Index szerkesztősége veszélyben magát, és nem véletlenül döntöttem úgy, hogy átállítom a szabadságunkat jelző barométert. Mindvégig az Index szerkesztőségének érdekeit tartottam szem előtt, ahogy ez főszerkesztőként kötelességem is volt. Az elmúlt hetek eseményei még jobban meggyőztek arról, hogy Magyarországnak szüksége van egy olyan lapra, ahol nem lopakodó külső erők határoznak arról, mi kerüljön az újságba és kik csinálják azt az újságot. Ahol az egyetlen cél az olvasók tájékoztatása. Ahol nincs felső, kiismerhetetlen politikai vagy gazdasági akarat. Ahol szabadon, függetlenül lehet dolgozni

– írta közleményében Dull Szabolcs.

Dull Szabolcs

Az Index szerkesztőségi cikkben elfogadhatatlannak nevezi Dull Szabolcs elbocsátását

“Bodolai László, az Indexet kiadó Index.hu Zrt. vezérigazgatója szerdán megszüntette Dull Szabolcs főszerkesztő munkaviszonyát. Ez a döntés számunkra elfogadhatatlan.

Évek óta hangoztatjuk, hogy két dolgot tartunk az Index független működése feltételének: hogy se az Indexen megjelenő tartalomba, se a szerkesztőség összetételébe, szerkezetébe ne történjen külső beavatkozás. Dull Szabolcs kirúgásával ez utóbbi feltétel sérült.

Bodolai arra hivatkozik, hogy a főszerkesztő kiszivárogtatott egy döntés-előkészítő anyagot, és az utóbbi napokban (Dullnak) nem volt módja kontrollálni vagy megállítani a belső folyamatokat.

Amiről Bodolai beszél – az Indamedia által felkért tanácsadók az Index átalakításáról szóló koncepciójának kiszivárgása, majd ennek következtében az Index függetlenség-barométerének átállítása – egy hónapja történt. Azóta a szerkesztőség következetesen kiállt a főszerkesztő mellett. Az egyetlen dolog, amit Dull Szabolcs nem tudott kontrollálni, az a megszorításokkal fenyegető zsarolási folyamat volt, mellyel Bodolai László a mutató visszaállítását próbálta kikényszeríteni.

Dullt valójában azért kellett meneszteni, mert világossá tette, hogy nem enged a zsarolásnak. A menesztése egyértelmű beavatkozás a szerkesztőség összetételébe, és nem tudjuk másnak tekinteni, mint nyílt nyomásgyakorlási kísérletnek, ami a független szerkesztőségi munka ellehetetlenülését fogja eredményezni.” – írja szerkesztőségi állásfoglalásábban az Index.

Az aláírók – lényegében a teljes szerkesztőség – listája itt olvasható.

Arról már korábban írtunk, hogy nagy kormányzati médiaoffenzíva előkészülete körvonalazódik, amelynek a várhatóan propagandalappá süllyesztendő, szeptemberben újrainduló Metropol mellett az Index bekebelezése is szerves része lehet.

Összeállította: Újpesti Hírmondó
Fotó: 24.hu, Index

1 thought on “Szorul a kormányhurok az Index körül: Felmondtak a főszerkesztőnek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük