Végjáték az Indexnél? Távozó munkatársak, érkező tüntetők

ellenzék Kormány média

Pénteken kezdeményezte munkaviszonya megszüntetését az Index szerkesztőségének három vezetője, Tóth-Szenesi Attila vezető szerkesztő, illetve Munk Veronika és Haász János főszerkesztő-helyettesek. Távozásukkal egyidejűleg a szerkesztőség több mint nyolcvan munkatársa szintén kezdeményezte a felmondását. Azok, akik még nem adták be a felmondásukat, (egyelőre) nem azért nem szerepelnek a listán, mert elfogadhatónak tartanák a kialakult helyzetet, illetve sokan egyszerűen szabadságon vannak.

Döntésüket azután hozták meg, hogy Bodolai László, az Index Zrt. igazgatóságának elnöke elbocsátotta Dull Szabolcs főszerkesztőt, majd nemet mondott a szerkesztőségnek arra a kérésére, hogy a szakmai függetlenség és az Index jövőjének megőrzése érdekében helyezze őt vissza a pozíciójába. A lap szerkesztősége szerdán egyhangú nyilatkozatban állt ki a menesztett főszerkesztő mellett, elfogadhatatlannak nevezve Bodolai döntését.

„Évek óta hangoztatjuk, hogy két dolgot tartunk az Index független működése feltételének: se az Indexen megjelenő tartalomba, se a szerkesztőség összetételébe, szerkezetébe ne történjen külső beavatkozás. Dull Szabolcs kirúgásával ez utóbbi feltétel sérült. A menesztése egyértelmű beavatkozás a szerkesztőség összetételébe, arra nem tudunk másként tekinteni, mint nyílt nyomásgyakorlási kísérletre.”– írta szerkesztőségi cikkében az Index.

Ők most távoznak

Ilyen körülmények között, Bodolai döntése után a vezető szerkesztő és a két főszerkesztő-helyettes nem látta tovább biztosítottnak a független működés alapvető feltételeit, ezért kezdeményezte a távozását. A távozási szándékát Dull Szabolcs főszerkesztő menesztése után jelző szerkesztőségi munkatársak névsora itt olvasható.

Tüntetés az Indexért

Pénteken demonstrációt tartottak Budán a sajtószabadságért. A demonstrációt a Momentum kezdeményezte, de csatlakozott hozzá a Jobbik, majd az MSZP, a DK és Hadházy Ákos is. A tüntetők az Index szerkesztőségébe történt külső beavatkozás ellen tiltakoznak. Újpestről Déri Tibor polgármester mellett Trippon Norbert alpolgármester hívott minél több embert az Index melletti kiállásra.

A tömeg először a szerkesztőség épülete mellett vonult el, a Lajos utcát teljes szélességében elfoglalták, amíg a szem ellát. 

„Index vissza!”

A tömeg vége elért  a Margit hídhoz, sokan egyszerre skandálták, hogy

Index vissza!

A tömeg eleje este fél kilenc előtt nem sokkal megérkezett a Budai Várba, ahol már eleve 1500 ember gyűlt össze. A Karmelita kolostorhoz vezető utat kordonokkal zárták le a rendőrök. A helyszínen egyébként óriási a rendőri készültség, több busszal érkeztek az egyenruhások.

A résztvevők létszámát több mint ezer főre becsülték kezdetben, ez később tovább növekedett. A résztvevők a térről a szerkesztőség Lajos utcai bejárata elé, majd a Miniszterelnökség épületéhez, a Karmelita Kolostorhoz vonultak, majd a szomszédos Szent György téren 19.50-től beszédek hangzottak el. Több ezer ember volt jelen, rengeteg fiatalt lehetett látni a tömegben, különösen a tüntetések szokásos korösszetételéhez képest vannak sokan. A tömeg csendes és nyugodt volt, néha szakították meg tapssal a beszédeket, a hangulat várakozásteli.

Hadházy Ákos független képviselő arról beszélt, hogy az Index nagyon fontos médium, de nem szabad azt hinni, hogy ha ennyien most kimennek az utcára, akkor holnaptól sajtószabadság lesz.

Ugyanúgy fogunk felkelni másnap, hogy a kormány szorongatja a szabad sajtót, ahhoz hogy ez ne így legyen, olyan folyamatos nyomásgyakorlás kell, amit most mutatunk, és az kell, hogy ne néhány képviselő törjön be a Kunigunda utcába, hanem százezrek

– jelentette ki.

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke azt mondta, hogy egy másik hírportál szerint még soha nem tüntettek ennyien a Karmelita-épület előtt.

Példa nélküli az a morális kiállás, amit az Index újságírói mutattak, amikor felesküdtek egy szakma szabályaira, és amikor ezeknek nem tehettek eleget, önként távoztak, saját egzisztenciális biztonságukkal sem törődve felálltak. 

Ezek után arra kérte a közönséget hogy tapsolják meg az Index újságíróit a munkájukért és a kiállásukért, mire a tömeg több perces vastapsba kezdett.

Összeállította: Újpesti Hírmondó
Fotók: Index

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük