Kár lenne kihagyni a karantén után Újpesten megnyitott lakáséttermet

gasztronómia színes Újpest

Hihetetlen nagy merészség számomra, hogy valaki rögtön a karantén után belevág egy saját étterembe, mint Dóra és Barnabás – kezdi cikkét a StreetKitchen.

Mindketten régóta foglalkoznak gasztronómiával, egy szakácsversenyen ismerkedtek meg, ahol Dóra sajtósként dolgozott, Barnabás pedig versenyzett. Ez azonban régen volt, azóta már egy kislányuk is született, és eltöltöttek fél évet Dániában is, ahol Barnabás neves éttermekben stázsolt, hogy minél többet tanuljon a skandináv gasztronómiáról. Előtte itthon is a legjobb helyeken, köztük a Costes cégcsoportnál dolgozott.

Barnabás született újpesti, amit büszkén hangsúlyoz, és imádja ezt a környéket, Dóri pedig, mint viccelődik, ide jött férjhez. Éppen a főtéren, a városháza mellett tudtak bérelni egy kis helyiséget, így hosszú gondolkodás után belevágtak egy saját étterembe, vagyis lakásétterembe, ez lett az Ételműhely.  

DE MI IS A LAKÁSÉTTEREM?

Aki régóta mozgolódik a gasztronómiában, annak ismerős lehet a lakásétterem szó, ami inkább tíz évvel ezelőtt volt divat, mint most. A lakáséttermeket körbelengő titokzatosság jót tett a gasztroéletnek, de valahogy mégsem terjedtek el széles körben az ilyen helyek. Pedig a műfaj még létezik, és most Dórától meg is tudtam, miben különböznek egy normál étteremtől. Egyszerre maximum 14 főt szolgálhatnak ki, és utcáról nem lehet bejönni, csak bejelentkezéssel. Cserébe egy otthonos, pincérek nélküli környezetbe csöppenünk, ahol követhetjük Barnabást a tűzhely mögött, Dóri pedig minden kérdésünkre válaszol. 

Az Ételműhely szezonális menüje nagyjából havonta változik, így érdemes gyakrabban is elnézni hozzájuk. Barnabás szerint ugyan csak ebben a hónapban nyitottak, de máris érzékelhető, hogy sokan örülnek, hogy nem kell a belvárosig autózni egy fine dining élményért. Mert ez itt egyértelműen fine dining, az Ételműhely nem az egyszerű házi koszt terepe. 

Egyelőre hetente háromszor, csütörtökön, pénteken és szombaton lehet kipróbálni a helyet, este 6 vagy 8 órás időpontokban. A 3 fogásos menü 9900, az 5 fogásos 15 990 Ft. Mindkettőhöz kérhető alkoholmentes juice párosítás, de ennél szerintem izgalmasabb a borkínálat, ugyanis kizárólag kis családi, magyar pincészetekkel dolgoznak.

Az ételek abszolút szezonálisak, és tovább növeli a személyességet, hogy néhány alapanyagot Dóráék maguk gyűjtenek. Gyakran járnak ki a természetbe gyűjtögetni, a mostani menühöz maguk szedték a bodzát és a vadhagymát az erdőből, az epret pedig egy szedd magad akció keretében szerezték be. Abszolút lokális étteremről van szó, hiszen mindent a mellettük lévő újpesti piacon vásárolnak.  

dav

A StreetKitchen végül így foglalja össze véleményét:

Összességében az Ételműhelyben vacsorázni egy nagyon kellemes élmény, ráadásul sokkal meghittebb és közvetlenebb, mint egy étterem. Ne csodálkozzunk, ha az előétel után rögtön szóba elegyedünk a mellettünk ülővel, ez a műfaj erről is szól.

Cím:
Ételműhely lakásétterem,
1042 Budapest,
Szent István tér 6.

Fotók: Ételműhely

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük