Kivágták a fákat a Normafánál a tervezett nagy autóparkoló építéséhez

Budapest környezet közélet

A Normafa ügyeivel rendszeresen foglalkozó Normafa – természetesen oldal adott hírt arról, hogy megtörtént a fák kivágása a tervezett új nagyparkoló területén, mégpedig állításuk szerint engedély nélkül. „Tavaly év végén palánkokkal vették körül az érintett területet. A Hegyvidéki Önkormányzatnak megvolt az oka a titkolózásra. Mint most kiderült, a palánkok mögött megkezdődött a parkoló kialakítása, a bírósági tiltás ellenére fák kivágásával” – írták.

Az Index drónfelvételt készített az érintett területről, ami alapján az egyértelműen kijelenthető, hogy a területet korábban – mondjuk tavaly novemberig biztosan – borító sűrű növényzet jelentős része mostanra eltűnt, illetve kirajzolódnak az új parkoló korvonalai a tartósan megmaradó facsoportok mellett:

A parkoló építésének terve november elején heves vitákat és tiltakozást váltott ki, mivel akkoriban még úgy tűnt, hogy 220 fát fognak kivágni a Konkoly-Thege út fölső szakasza menti területsávban, amely ugyan jogilag közlekedési területnek számít, de ténylegesen beerdősült, és 2010 óta része volt az Európai Unió Natura 2000 természetvédelmi hálózatának is.

 A parkolóépítés elleni petíciót néhány nap alatt 18 ezren írták alá, és Karácsony Gergely főpolgármester is a fenntartásait hangoztatta, amire Pokorni Zoltán polgármester úgy reagált, hogy az önkormányzat kész újratervezni a parkolót, ami így húsz férőhellyel kisebb lesz. Állítása szerint megmaradhat minden 20 cm átmérőnél nagyobb fa, a 10-20 centiméter átmérőjűek közül pedig igyekeznek minél többet megtartani.

A polgármester szerint így egy szabálytalan formájú, „amőbaszerű” parkoló létesül, árnyat adó fákkal. Az önkormányzat a bírálóknak azt az érvét elutasította, hogy a kirándulóhelyen egyáltalán nincs szükség parkolóra, álláspontjuk szerint az új nagyparkoló elengedhetetlen, mert a hegytetőn a tervek szerint megszüntetik az ottani aszfaltos parkolót, valamint az erdőszéli vadparkolást is.

Forrás: Index, Normafa.természetesen.hu, Újpesti Hírmondó
Fotó: Index

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük