Összefogásra szólítottak fel az ellenzéki pártok a fővárosi tüntetésen

közélet

Kunhalmi Ágnes, az MSZP választmányi elnöke ellenzéki egységet sürgető történelmi pillanatnak nevezte a munka törvénykönyvének szerdai módosítását. Az összefogás következő nagy erőpróbája a jövő májusi EP-választás, hiszen Orbán Viktor újabb sikere esetén akár az ellenzéki pártok beszüntetésére is fel kell készülni – fogalmazott.

Donáth Anna Júlia, a Momentum alelnöke hangsúlyozta, hogy a szerdai törvénymódosítással a kormány átlépett minden határt. Az ellenzéknek és támogatóinak ezért minden érintett társadalmi réteggel szolidaritást kell vállalnia – tette hozzá.

Varga-Damm Andrea (Jobbik) újabb rendszerváltást sürgetve úgy fogalmazott, hogy a kormány képviselői a „nép hátán ugráló despoták”, Orbán Viktort „raszputyinok veszik körül„, a ellenzék viszont „kiművelt emberfőkből áll”. A képviselő szerint a kormány a héten megteremtette egy „katonai puccs” lehetőségét is, Orbán Viktor ezért bármikor a „emberekre zúdíthatja a rendőrséget és a katonaságot” – mondta.

Vadai Ágnes, a DK alelnöke kijelentette, hogy Kövér László házelnöktől bármilyen büntetést elvisel, ha ez az ára a „szabad, demokratikus, európai Magyarországnak”. Az Országgyűlés szerdai ülése szerinte bebizonyította, hogy az ellenzéki képviselőknek nincsenek jogaik, de el fogják érni, hogy Orbán Viktor és kormánya „részt vegyen az út a börtönbe programban”.

Herczeg Mária, a Magyar Szakszervezeti Szövetség Nőtagozatának vezetője hiányolta a valódi érdekegyeztetést, és hozzátette, hogy a dolgozók helyzete ritkán kerül a nyilvánosság elé. A munkavállalók nem több munkát, hanem nagyobb fizetést szeretnének – tette hozzá.

A tüntetés résztvevői a beszédek elhangzása után a Margit híd felé indultak, majd a Szent István körúton haladtak tovább.

Budapest, 2018. december 14.
A budapesti kormányellenes tüntetés résztvevõinek egy része vonul a Szent Istvan körúton 2018. december 14-én.
MTI/Mohai Balázs

 

 

Forrás: MTI, borítókép: MTI/Mónus Márton

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük