Reform Újpesten: a nyugdíjasok dönthetik el, mire használják a támogatásukat

Újpest

Irányváltás kezdődött az újpesti költségvetés megtervezésében, a reform első lépéseként városunk nyugdíjasai a bevezetésre kerülő “Újpest +Megbecsülés” programban kibocsátott utalványokat tetszésük szerint használhatják fel. A későbbiekben újabb átalakítások várhatók Újpesti költségvetésében, amelyekről folyamatosan beszámolunk olvasóinknak.

Az újpesti önkormányzat a kerületi idősek életkörülményeinek javítása és ezzel együtt a helyi vállalkozások, szolgáltatások forgalmának fellendítése céljából bevezeti az “Újpest+Megbecsülés” programot, melynek igénybevételéhez utalványokat bocsát ki.

– Szakítani szeretnénk azzal a szemlélettel, hogy a kerület megbecsülést érdemlő nyugdíjas polgártársainak kampányszerűen kerüljön kiosztásra a sokszor megkérdőjelezhető minőségű egységesített csomag – közölte Déri Tibor. A polgármester szerint 

nem folytatják az alárendeltséget sugalló, kultuszt építő porciózást, hogy a szépkorúaknak járó adómentes juttatás véletlenül sem a polgármestertől származó apanázs érzetét sugallja, 

hanem ez egy, a mindenkori önkormányzat költségvetésébe betervezett támogatási elem lesz.

A reform lényege, hogy az újpesti nyugdíjasoknak ezentúl lehetőségük lesz maguknak megválasztani, hogy mire használják fel a kapott értéket. Így nem kényszerülnek egy központosított döntés során, vitatható beszerzési eljárással biztosított, adott minőségű krumpli, liszt vagy akár száraztészta elfogadására.

Déri Tibor

– Számunkra a legfontosabb az emberközpontú szemlélet bevezetése a költségvetésünkbe is kerületünk nyugdíjasai visszakaphassák a szabad döntés jogát, ezáltal személy szerint maguk dönthessenek saját szükségleteik alapján, hogy mire használják fel az 5 darab egyenként 1000 forintot érő „Újpest +Megbecsülés” utalványt – mondta Déri Tibor.

Újpest és Káposztásmegyer számos helyszínén lesz lehetőség jelentkezni a juttatásért, amit első lépésben az Újpesti Piac és Rendezvénytéren válthatnak be a kerületben lakó nyugdíjasok.

Az új önkormányzati vezetés szakítva a korábbi gyakorlattal, első lépésként évenként 5000 Ft értékű utalványt ad a közel 25 ezer újpesti nyugdíjasnak mindösszesen 125 millió forint értékben, melyet saját döntésük alapján, az általuk megválasztott időben adott év november 30-ig önmaguk költhetnek el. A most bevezetett támogatási rendszer nem tesz különbséget a nyugdíj mértéke alapján, az összesen 5000 forint értékű utalvány minden nyugdíjas újpestinek jár a lakcímkártya és jogosultságot igazoló irat bemutatása alapján. Amennyiben a tehetősebbek nem igénylik a rájuk eső részt, a megmaradt keret növelheti az alacsonyabb kereset miatt jobban rászorulók támogatását, mivel a maradék utalványok szétosztásra kerülnek.

Déri Tibor polgármester részletes Facebook-bejegyzése a témában alább olvasható.

Forrás: Újpesti Hírmondó
Fotó: Újpesti Hírmondó, welovebudapest.hu

Címke:

8 thoughts on “Reform Újpesten: a nyugdíjasok dönthetik el, mire használják a támogatásukat

 1. Kedves Újpesti Önkormányzati Vezetés!
  Örömmel üdvözlöm, és köszönettel nyugtázom, az új kezdeményezést, valóban sok nyugdíjasnak sokat jelent!
  Kérdésem az lenne, mert, erre nem találtam utalást, hogy mikor, és hol lehet hozzáférni az utalványhoz, amit a nyugdíjasok részére osztanak ki.
  Üdvözlettel, Vinter Júlia

 2. Tisztelt Deri Tibor Polgármester Úr!
  A Káposztásmegyeri nyugdíjasok nevében érdeklődni szeretnek, hogy mikor kapják meg a “Megbecsülés”
  Utalványt?

  Üdv, : Jakisch Ibolya-Maria

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük