Nem lehet hősöknek nevezni a Budapestet leromboló SS-katonákat

Budapest politika vélemény

Ungváry Krisztiánnak nemrég jelent meg új könyve „Hősök?” címmel, amiben a második világháborúban Budapest ostromakor a várost védő német tisztek életrajzát írta meg, köztük azokét, akik a február 11-i kitörésben részt vettek. A közelgő évforduló kapcsán a HVG készített vele interjút.

HVG kérdésére, hogy óvatoskodás-e a kérdőjel a címben, Ungváry – aki a szélsőjobb által becsület napjának nevezett vonulás tiltása helyett alternatív túrát fog vezetni február 11-én –  azt mondta:

a „hős” kifejezés nem csak ebben a kontextusban problematikus, ugyanis arra utal, hogy az érintett halálának volt magasabb rendű értelme. Budapest esetében, finoman szólva, ez erősen kétséges.

Az interjúban szóba kerül a kitörés túra, illetve az, hogy mit tehet a városvezetés, hogy ne masírozhassanak neonácik a városon, vélt hősi tettek emlékére.

Ungváry erre azt feleli, hogy nem lehet és nem is kell mindent betiltani – az önkényuralmi jelképeket tiltani kell szerinte, de azt, hogy más világnézetű emberek adott esetben „egyenruha-idézeteket” hordva, „az én szemléletemtől eltérően emlékezzenek meg, már csak azért sem lehet betiltani, mert közterületen a gyülekezési jog ezt megengedi”.

Szerinte a pozitív példa a fontos. Úgy véli,

az eddigi városvezetés félrenézett, nem véletlenül, hiszen „a kitörés-teljesítménytúra a Fidesz projektje, Lezsák Sándor veje szervezi (ezt a HVG két munkatársa, Oroszi Babett és Tóth Richárd korábban oknyomozó cikkben írta meg ), és a kormánymédia nevezi Európa hőseinek az SS katonáit”.

– A jelen városvezetésnek ezt kellene világossá tennie. Emellett alternatív túrát lehetne szervezni, én is tartok ilyet – mondta.

Forrás és foot: hvg.hu

Címke:

3 thoughts on “Nem lehet hősöknek nevezni a Budapestet leromboló SS-katonákat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük