Ungváry Krisztián: Szánalmas Varga Judit hazudozása

politika

Azt állítja Ungváry Krisztián történész, hogy hazudott apja múltjáról Varga Judit igazságügy-miniszter és a kormánysajtó egy része is. A történet előzménye, röviden:

– Varga Judit igazságügyminiszter a Twitteren szólt be Dobrev Klárának azzal, hogy az Örök tél című, Nemzetközi Emmy-győztes filmet neki is meg kéne néznie, mert ő pontosan a filmben ábrázolt brutalitást elkövető, elnyomó kommunista rezsim örököse (célozva ezzel nagyapjára, Apró Antalra).

– Hadházy Ákos erre a Facebookon tette közzé, hogy a miniszter apja a III/II-es elhárítás tisztje volt miskolci szállodaigazgatóként a 70-es évek legvégén, 80-as évek legelején. Alhadnagy, majd hadnagy volt, kétszer kapott 8000 forintos jutalmat.

– Varga Judit a Facebookon reagált. Azt írta, “Hadházy Ákos képviselő szenzációként szeretne feltüntetni velem szemben egy olyan ügyet, amit magam hoztam nyilvánosságra miniszteri kinevezésem előtt”.

– Varga Judit amúgy most nem idézte vissza, de a pesti srácokos cikkben nyáron azt is nyilatkozta, hogy 

ÉN TÖRTÉNETESEN NEM SZERETEK MUTOGATNI MÁSOK, MÉG AZ ELLENZÉKIEK FELMENŐIRE, CSALÁDJÁRA SEM. ÚGY VÉLEM, A KORMÁNYELLENES DÜH SEM ADHAT OKOT ARRA, HOGY EGY ÁLLAMTITKÁRT AZZAL TÁMADJANAK, HOGY AZ ÉDESAPJA AZ Ő HÁROMÉVES KORÁBAN HONNAN LÉPETT KI.

Erre született most Ungváry Krisztián válasza. A történész szerint az általa is szerkesztett, ügynökök feltárásával foglalkozó honlapon a következő szerepel Varga Judit apjáról:

„Érett materialista gondolkodású. […] Fedőfoglalkozásával összefüggésben állambiztonsági feladatok végrehajtásában fejlődőképes. […] Alapfokú nyelvismeretét fedőmunkakörében jól hasznosítja. […] A követelményeknek megfelelően tudja a hálózattartó operatív munkát végezni. SZT-pozícióba történő beállításáról a vállalat igazgatója tudomással bír, azt vele megbeszéltük, konspirációs védelmét biztosítja.” Valamint az is szerepel, hogy kétszer kapott jutalmat, összesen 8000 forint értékben, ami – Ungváry szerint – akkoriban nem kevés pénz volt.

Nem az a gond, ha egy közszereplő felmenői múltja problematikus. Sok ilyen eset van és a gyermek nem felel szülei, ill. nagyszülei tetteiért. Azért azonban felel, hogy ne hazudjon róla. Itt ezt teszi a miniszter, amennyiben azt állítja, hogy amikor rádöbben. miről szólt a megbízása, lemondott, és ezt teszi lakájmédiája is. Eléggé gyermeteg hazudozás ez, feltételezni valakiről, hogy hosszú éveken át nem veszi észre, miről szól az SZT-tiszti feladat és a hálózattartás

– írja Ungváry.

Szerinte azért is „szánalmas ez a hazudozás, mert az apa valójában nem csinált semmi érdemlegeset. Pitiáner pártállami karriert építgetett magának, mint oly sokan, kár erről ilyen izzadságszagú ködösítésekbe menekülni. Különösen kár azért, mert szerencsére még ezen a párton is van ellenpélda, sokkal súlyosabb esetekre is, amikor az érintett szembe tudott nézni apja és nagyapja múltjával.”

A történész szerint az pedig a pofátlanság netovábbja a minisztertől, hogy nincs itt látnivaló, mert az ügyet ő hozta nyilvánosságra. „Három történész hozta nyilvánosságra Varga Judit nélkül 2012-ben. Akkor még azt sem tudtam, hogy ő kicsoda.”

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük