Megmenekült a Farkaserdő a fairtástól

Újpest

Két hektáron kezdődhetett volna fairtás a káposztásmegyeri erdőben a tervezett íjászpályák miatt.

Forrás: Fővárosi Közgyűlés 2019.05.29.-i ülés 13/f napirend

Ma tárgyalta a javaslatot a Fővárosi Közgyűlés Wintermantel Zsolt kérésére, aki végül meghátrált és kérte a javaslat visszavonását. A javaslat elfogadására az Újpesten létesítendő Íjászközpont és pályák miatt lett volna szükség. Az íjászközpont a Homoktövis-Megyeri út sarkán lévő körforgalomnál és az erdő Megyeri út felőli oldalán (a kutyafuttató felőli sávjában) valósulna meg. Wintermantel Zsolt már 2017. decemberében a Magyar Íjász Szövetséggel közösen írt levélben kezdeményezte a fővárosnál, hogy mint a erdőterületének tulajdonosa járuljon hozzá az erdő művelési ágú területen egy 100*160 méteres és egy 60*80 méteres íjászpálya kialakításához, amivel gyakorlatilag persze a jelenleg fákkal sűrűn benőtt vegetáció irtása kezdődhetne meg.

Az íjászpályák tervezett helyei

A lakott területek szomszédságában egy 2, 08 hektár alapterületű erdő művelési ágú terület lett volna felszámolva, melyre az előterjesztés szerint az erdészeti hatóság elvi jóváhagyást adott, azzal, hogy 5.88 hektárt csereerdőről kell gondoskodni, sajnos azonban a lakott területről jóval távolabb. Wintermantel Zsolt elmondta, hogy a két hektár erdő helyett máshol csaknem 6 hektárt vonnának erdőterületbe.

Csereerdősítés helye. Látható, hogy ez már egy gyakorlatban is erdősült terület.

Trippon Norbert elmondta, hogy mindez szélhámosság és a csereerdősítésre kinézett terület már jelenleg is fákkal borított, gyakorlatilag önerdősült terület. Wintermantel Zsolt javaslatára már nemrégiben elfogadott Káposztásmegyeri Szabályozási Tervben már nevesítették is az íjászpályák telepítésének lehetőségét. Ezt a szabályozási tervet korábban éppen azért kérte számos kritika, mert utat nyit a még megmaradt káposztásmegyeri zöldfelületek további beépítésének. Az Íjász Szövetség a közgyűlési döntés értelmében az említett területet ingyenesen 15 évre haszonkölcsönbe kapja. A fővárosi közgyűlésben Trippon Norbert határozottan tiltakozott, és azt javasolta, hogy a fővárosi közgyűlés vegye le napirendről a kérdést. Elmondta, hogy nem támogatta a helyi szabályozási terv elfogadását sem, és határozottan tiltakozik a tervezett íjászközpont és pályák létesítésével szemben a kérdéses területeken.  A Fővárosi közgyűlés azonban leszavazta a javaslatát. Ugyanakkor a napirendnél az előterjesztő meghátrált, és Trippon Norbert eredeti követelésének megfelelően mégiscsak visszavonta javaslatát.

A Homoktövis utcai körforgalomnál, a kutyafuttató bejáratánál és a mellette lévő fás területet az Újpesti Önkormányzat értékesítette az Íjász Szövetségnek. Barrel Zoltán és Trippon Norbert ellenzéki önkormányzati képviselők is elmondták a legutóbbi képviselő-testület ülésén, hogy nem értenek egyet a fakivágással járó építkezéssel, és szerintük a korábbi előterjesztéssel Wintermantelék valójában becsapták és megtévesztették a képviselőket. Trippon Norbert az Újpesti Tervtanács ülésén is tiltakozott, ahol az is nyilvánvalóvá vált, hogy az íjászcsarnok épülete is fakivágásokkal járna együtt. Ráadásul az Íjászközponthoz tartozó parkoló a déli, leginkább fás részen valósulna meg, holott ott 40-45 cm törzsű fák is vannak.

Legutóbb a Homoktövis utca körforgalom másik oldaláról írtunk, ahol szintén fakivágások várhatóak egy 50 lakásos társasház építése miatt.

Déri Tibor, az újpesti ellenzéki pártok polgármesterjelöltje kifejtette, hogy az ellenzék határozott fellépésének köszönhetően most átmenetileg sikerült megmenekülnie egy erdőterületnek, de a veszély nem múlt el. Javasolja, hogy a csererdősítésre kinézett, már spontán módon erdősült területet az íjászpályáktól függetlenül is vonják erdő művelési ágba. Felszólítja az önkormányzat fideszes vezetését, hogy állítsa le az októberben esedékes önkormányzati választásokig megmaradó időben minden olyan projekt előkészítését, amely zöldfelületek felszámolásával, fairtással járna, illetve ahol az önkormányzat nem vonta be a döntésbe a környéken élő újpesti állampolgárokat! Jelezte, hogy az ellenzék győzelme esetén felülvizsgálja ezeket a projekteket, megvédi az erdőt és más zöldfelületeket, és ezért az egyes szabályozási tervek módosítását is kezdeményezni fogja.

Címke:

1 thought on “Megmenekült a Farkaserdő a fairtástól

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük