Zöld örökség és sporttörténelem: a budapesti atlétikai világbajnokság fenntartható lépései

környezet Újpest

A 2023-as Budapesti Atlétikai Világbajnokság nem csupán sporteseményként írta be magát a történelembe, hanem mint a környezettudatos és társadalmilag felelős rendezvények úttörője is. Lord Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke hangsúlyozta, hogy a vb jelentős pozitív örökséget hagyott maga után, nem csak a sport terén, hanem a környezetvédelemben is.

Ez a szellemiség jelen volt a Farkas-erdőben tartott ünnepségen, ahol Coe, Schmidt Gábor sportigazgatási és fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkár, és Reinitz Gábor, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója együtt ültették el az örökségerdő első facsemetéjét. Ez a gesztus szimbolizálja a vb környezeti fenntarthatóság iránti elkötelezettségét.

Schmidt Gábor büszkén hangsúlyozta, hogy a budapesti vb volt az első olyan atlétikai világbajnokság, amely már a Nemzetközi Atlétikai Szövetség fenntarthatósági stratégiája szerint működött. Ez a megközelítés nemcsak a rendezvény zöld irányvonalát erősítette meg, hanem úttörőként szolgálhat a jövő sporteseményei számára is.

Reinitz Gábor kiemelte, hogy a klímaváltozás komoly károkat okoz a budapesti erdőkben, ezért kiemelten fontos a városi zöld területek megőrzése és megújítása. Az ilyen típusú kezdeményezések, mint az örökségerdő létrehozása, létfontosságúak a környezeti fenntarthatóság és a természeti örökség védelme szempontjából.

Összességében a Budapesti Atlétikai Világbajnokság nem csupán sporttörténelmi eseményként marad emlékezetes, hanem mint egy olyan rendezvény, amely előremutató példát mutatott a környezettudatosság és társadalmi felelősségvállalás terén. Ez a hozzáállás remélhetőleg inspirálja a jövő nemzedékét és más nagyszabású események szervezőit is a fenntartható és inkluzív megközelítés felé.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük