Elkészült a kerületre vonatkozó átfogó energetikai koncepció

energia Újpest

Kész a tervünk az energiahatékonyságra – kezdte sorait Déri Tibor, Újpest polgármestere a Facebook-oldalán. Az EU is mellettünk áll – mint írja: már csak az kell, hogy az állami bürokraták ne gáncsoljanak bennünket!

Városunk a III. kerülettel és Szentendrével közösen átfogó energiahatékonysági terveket készített a European City Facility projekt keretében – áll a bejegyzésben. Az uniós programhoz kapcsolódó koncepció elkészült. Az anyagot előző héten fogadta el a képviselő-testület.

Ha az állami bürokraták nem gördítenek elénk akadályokat, belevághatunk – fogalmazott a városvezető. A cél az, hogy jelentős energiahatékonysági beruházásokat valósíthassunk meg.

A mostani tervek alapján napelemes rendszer létesülhetne 44 lakóépület, 29 középület és 12 kereskedelmi épület tetején. Ezen felül sor kerülhetne 52 lakóépület komplex épületfizikai és gépészeti korszerűsítése, valamint 17 lakóépület fűtési és melegvíz forrásának megújítása hőszivattyúkkal. Ezekkel a beruházásokkal évente összesen csaknem 40 ezer MW/h energiát és 9 ezer tonna széndioxid-kibocsátást spórolhatnánk meg – írta bejegyzésében.

A tervek jórészt uniós forrásból megvalósíthatók. Egyfelől tud az önkormányzat közvetlenül is pályázni a szükséges pénzekre, de van az EU-támogatásoknak egy olyan része, amelyhez csak a magyarországi kormányon keresztül juthatunk hozzá. Azt remélik, hogy nem fekszenek keresztbe mások. „Ne akadályozzák, hogy Újpest felvegye a harcot az egyoldalú orosz energiafüggőséggel szemben!” – zárta sorait Déri.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük