A kormány nem tett le a tervéről: államosítani akarják a szakrendelőket

egészség politika Újpest

Birtokunkba jutott a kormány terve az egészségügy átalakításával kapcsolatban. Átalakítanák az egészségügyi alapellátást, átvennék a települési önkormányzatok járóbeteg-szakellátó intézményeit és egyebek mellett még megreformálnák a fekvőbeteg szakellátást is.

A legnagyobb fájó pont a járóbeteg-szakellátó intézmények elvétele az önkormányzatoktól. „Alapvető egészségpolitikai cél az önkormányzati járóbeteg-szakellátó intézmények tevékenységének megyei ellátórendszerbe történő, a mostaninál szorosabb integrációja. Jelenleg ezek az intézmények elsősorban a fenntartó önkormányzatok korábbi döntései, valamint esetenként a szomszédos településekkel létrejött megegyezések alapján nyújtanak egészségügyi ellátásokat a lakosság bizonyos csoportjai számára. Ellátási portfóliójuk sokszor kizárólag helyi érdekek szerinti és nem veszi figyelembe sem a közelebbi területi (járási), sem pedig a távolabbi megyei ellátási preferenciákat.Előbbiekből fakadóan kiemelt cél, hogy ezek az intézmények egységes logika és feladatleosztás szerint vállaljanak részt a lakosság ellátásában. Az önkormányzati járóbeteg-szakellátóknak kapuőri, prevenciós és gondozási tevékenységet is el kell majd látniuk, ez több esetben a jelenlegi tevékenységük kiterjesztésével, egészségházi vagy járási egészségközponti funkciók felvállalásával kell, hogy járjon. Az egységes szempontok alapján működő ellátórendszer megteremtése érdekében az előterjesztés az önkormányzati fenntartás alá tartozó egészségügyi szakellátást nyújtó intézmények állami átvételét célozza az Országos Kórházi Főigazgatóság (továbbiakban: OKFŐ) és a megyei irányító intézmények bevonásával” – olvasható a birtokunkba jutott előterjesztésben.

Azt írják, hogy „az önkormányzati érdekszövetségek támogatják a javaslatot azzal a pontosítással, hogy az ingatlan ne az állam tulajdonába, hanem használatába kerüljön.” Sajnos nem nevesítik, hogy melyek azok az önkormányzati szövetségek.

A járóbeteg szakellátók átvétele esetén a szakellátó vezetőjének kinevezéséhez az érintett települési önkormányzat véleményét kikéri a kinevezésre jogosult, továbbá az önkormányzatok rálátása érdekében minden évben beszámol az érintett települési önkormányzatnak az átvett intézmény működéséről” – olvasható ki az előterjesztésből.

Címke:

1 thought on “A kormány nem tett le a tervéről: államosítani akarják a szakrendelőket

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük