Száz éve adták át a Megyeri úti stadiont: még bikaviadalt is rendeztek a pályán

sport

Emléktáblát avattak a Szusza Ferenc Stadion falán: száz éve, 1922. szeptember 17-én adták át a Megyeri úti stadiont.

Az ünnepségen beszédet mondott Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, írja az önkormányzat.

A MOB elnöke felidézte, hogy Magyarországon először ezt nevezték stadionnak. Az épületegyüttes Hajós Alfréd tervei alapján készült. Ezzel a stadionnal az első magyar olimpiai bajnok az 1924-es párizsi olimpián mérnöki kategóriában ezüstérmet nyert.

„Az UTE az 1885-ös megalapítása óta a magyar sport szerves része, a közel száz olimpiai érem, közte 46 arany önmagáért beszél. A legutóbbi rekonstrukció óta még több sportág otthont talált itt. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy az olimpiai felkészülés jó helyen van az Újpesti Torna Egyletnél, és remélhetőleg a közeljövőben az újpesti labdarúgás is fel fog virágozni” – mondta a MOB elnöke, aki emlékeztetett rá, hogy a stadion 2003-ban vette fel a legeredményesebb újpesti labdarúgó, Szusza Ferenc nevét.

A stadionépítés kezdeményezője és legfőbb mozgatórugója az UTE elnökévé 1919-ben megválasztott Szűcs János volt. Az első, ünnepélyes kapavágás 1921. november 21-én történt. A következő hónapok során 15 ezer ülő- és közelítőleg 40 ezer állóhelyet alakítottak ki a létesítményben.

1919-ben új fejezet nyílt az egyesület életében, Szűcs János (korábban szintén UTE sportoló) lett az egyesület elnöke. A stadionépítés kezdeményezője, fő mozgatórugója volt ő, s az általa életre hívott UTE Sporttelep Rt. A céget 1921 szeptemberében az akkori Uránia Filmszínházban (a néhai Ady Művelődési Ház helyén) tartott közgyűlésen alapították. Az Rt. elnöke, Mauthner Zoltán bőrgyáros az építkezés kivitelezésére versenytárgyalást írt ki, a pályázatokat Hajós Alfréd tervezőirodájában, illetve a Mauthner Bőrgyár titkárságán várták.

A Magyar Labdarúgó Szövetség 1923-tól nemzetközi mérkőzéseket is rendezett a Megyeri úton, de a futballmeccsek mellett motorversenyt, az egyetlen magyarországi bikaviadalt, atlétikai versenyeket, a Világifjúsági Találkozó megnyitóját, továbbá iskolai sportbemutatókat és koncerteket is tartottak a létesítményben.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük